Videospeler inladen...

41 geredde vluchtelingen toch aan wal op Lampedusa, Italië neemt reddingsschip in beslag

Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn 41 geredde bootvluchtelingen nu toch aan wal gegaan. Ze werden twee dagen geleden op zee gered. Het schip "Alex" met de vluchtelingen aan boord was de haven van Lampedusa binnen gevaren, maar de Italiaanse overheid gaf hen geen toestemming om aan land te gaan. Dat is nu wel gebeurd volgens de burgemeester, het vaartuig is wel in beslag genomen en de bemanning - van een Italiaanse hulporganisatie - zou gearresteerd zijn.

De Italiaanse regering had eerder verboden dat er nog schepen met migranten het land zouden binnenkomen. Er zal nu een onderzoek gestart worden naar de bemanning van de Alex voor medeplichtigheid aan illegale migratie.

Dit is een surrealistische situatie

Het was de hulporganisatie Mediterranea achter het reddinsschip die er bij de autoriteiten op aangedrongen had de mensen van boord te laten gaan. "De schipbreukelingen en de bemanning zijn uitgeput. De mensen die wij hebben gered, hebben verzorging nodig. Dit is een surrealistische situatie, en dat wachten is onnodige wreedheid", twitterde de organisatie.

Ander schip vaart naar Malta

Een ander reddingsschip dat nabij Lampedusa wachtte om de haven binnen te mogen, de Alan Kurdi, zal koers zetten naar Malta. "Wij kunnen niet wachten tot de noodtoestand uitbreekt", liet de organisatie achter het Duitse schip weten. "Nu moet blijken of de Europese regeringen zich achter de houding van Italië zullen scharen. Over mensenlevens kan niet onderhandeld worden."

De Alan Kurdi heeft 65 vluchtelingen aan boord. Of ze toestemming zullen krijgen om in Malta aan wal te gaan, is nog niet duidelijk. Het schip zou zondagnamiddag aankomen.

Eerder deze week is een schip met tientallen vluchtelingen aan boord voor de kust van Tunesië gezonken. 14 lichamen konden geborgen worden, de andere opvarenden zijn nog vermist. 

Meest gelezen