AP2006

Wetenschappers schakelen hiv-virus uit bij muizen

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om het hiv-virus, dat aids veroorzaakt, uit te schakelen bij besmette muizen. Ze hebben dat gedaan door verschillende technieken te combineren. De resultaten van het onderzoek werden deze week gepubliceerd in het vakblad Nature.

De onderzoekers, die aan de universiteit van Nebraska en de Temple University van Philadelphia werken, combineerden twee technieken om het virus bij laboratoriummuizen uit te schakelen. Hun doel was de heropflakkering van hiv tegen te gaan. Tot nu toe zijn aids-patiënten nog altijd aangewezen op zware aids-remmers, die het virus niet doen verdwijnen uit het lichaam. Als ze stoppen met de medicatie wordt het virus opnieuw "geactiveerd".

Nu zijn de wetenschappers dus erin geslaagd om het virus bij een derde van de muizen te elimineren. Hiermee hebben ze aangetoond dat ze het virus permanent kunnen uitschakelen.

De ontdekking lijkt hoopvol, maar de onderzoekers wijzen erop dat de uitroeiing van het virus bij de mens nog veraf is. "Maar dit is een belangrijke eerste stap", zeggen ze.

Meest gelezen