Doktersdiploma met 150 jaar vertraging: Schotse universiteit zet historische vergissing recht

In 1869 waren de eerste vrouwelijke studenten niet echt welkom aan de universiteit van Edinburgh in Schotland. Ze moesten de universiteit verlaten zonder diploma, gewoon omdat ze vrouw waren. Honderdvijftig jaar later is dat onrecht alsnog rechtgezet. 

Sophia Jex-Blake wilde zich in 1869 inschrijven voor de opleiding geneeskunde. In Engeland was dat onmogelijk. Maar ze dacht dat het mogelijk wel zou lukken in het meer progressieve Schotland, aan de universiteit van Edinburgh.

(lees verder onder de foto)

Sophia Jex-Blake
2018 Getty Images

Maar ook de Schotse universiteit liet weten "dat ze voor één vrouw de regels moeilijk konden veranderen".  Dat was maar een woord! Sophia zocht en vond medestanders. Uiteindelijk deden zeven vrouwen mee aan het toelatingsexamen. Met succes. Ze konden aan hun studies beginnen, maar een diploma behalen lukte niet. Ze werden vanaf het begin weggepest aan de universiteit. Professoren weigerden hen les te geven, (mannelijke) medestudenten scholden hen uit en gooiden met afval naar de vrouwen. 

(lees verder onder de foto)

De groep raakte bekend als de "Edinburgh Seven". Hun campagne kende uiteindelijk wel veel bijval, ondermeer van Charles Darwin. Acht jaar later, in 1877, kwam er dan toch een wet die vrouwelijke studenten aan de Britse universiteiten toeliet.

Postuum eerherstel

Dit weekend, anderhalve eeuw later dus, hebben zeven vrouwen die vandaag geneeskunde studeren dan een eredoctoraat gekregen, als plaatsvervangers. "De discriminatie en segregatie waar vrouwen toen mee te maken kregen mag dan wel voorbij zijn", zegt de universiteit, "maar er zijn nog altijd drempels die getalenteerde jongeren verhinderen om te slagen".  

(lees verder onder de foto)

Eén van de jonge vrouwen die het eredoctoraat in ontvangst nam was derdejaars Simran Paya. Zij verklaarde trots te zijn in naam van haar voorgangsters, die ook vandaag een bron van inspiratie zijn.

(lees verder onder de tweet)

Ook andere universiteiten besteden de komende maanden aandacht aan de "Edinburgh seven". De universiteit gaat ook op zoek naar verwanten en nakomelingen, om hun historische vrouwelijke studenten op die manier nog extra in de bloemetjes te zetten.

De eerste vrouwelijke huisarts in België, Isala van Diest, behaalde haar diploma overigens in 1879. Maar ze moest daarvoor wel naar Bern in Zwitserland. Ondanks de steun van een paar professoren was ze voor de toenmalige rector van Leuven niet welkom aan de universiteit.

Meest gelezen