Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Braziliaanse president Jair Bolsonaro verdedigt kinderarbeid

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft in een videofragment op Facebook kinderarbeid verdedigd. Zijn belangrijkste argument daarbij is dat hij zelf als kind op de boerderij heeft gewerkt en dat hij daardoor niet geschaad is. Volgens de Braziliaanse wet mogen kinderen jonger dan 16 niet werken, tenzij het gaat om jongeren met een leercontract.

"Ik werk al sinds ik 8 jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben", zei Bolsonaro. "Kijk, ik werkte op 9 of 10-jarige leeftijd op een boerderij en dat heeft me helemaal niet benadeeld. Als een kind van die leeftijd ergens werkt, zullen er verschillende mensen dat afschrijven als "kinderarbeid" of "dwangarbeid". Maar als een kind crack rookt, zal niemand iets zeggen", aldus de extreemrechtse president die niet verlegen zit om een controversiële uitspraak.

"Werk geeft mannen en vrouwen eigenwaarde, de leeftijd doet er niet toe", aldus Jair Bolsonaro, die naar eigen zeggen kinderarbeid niet verdedigt. "Ik heb op 8-jarige leeftijd gewerkt op een maïsplantage en tijdens mijn studies plukte ik bananen. En vandaag ben ik wie ik ben. Dat is geen demagogie, dat is de waarheid", voegde hij er daags nadien aan toe. "Een getuigenis van degenen die vroeg werken, wordt voor sommigen een schande."

Lees verder onder het videofragment.

Zijn uitspraken leiden tot verontwaardiging op de sociale media. "Dit is het beste voorbeeld om een kind aan te zetten om niet te werken, om te voorkomen dat hij een volwassene wordt zoals hij (Bolsonaro): vol haat en incompetent. De plaats van een kind is op school", reageert Marcelo Freixo van de linkse partij PSOL op Twitter.

President Bolsonaro, ook wel de Trump van de tropen genoemd, haalt wel vaker het nieuws met provocerende uitspraken over vrouwen, migranten, zwarten en homoseksuelen. Zo heeft hij zwarte activisten meer dan eens omschreven als "dieren die thuishoren in de zoo". In 2011 liet hij zich ontvallen dat hij nog liever zou hebben dat zijn zoon omkomt bij een ongeval dan dat hij zou thuiskomen met een "besnorde man" (homoseksuele man, red.).

Lees verder onder de tweet.

Volgens de Braziliaanse wet mag wie jonger dan 16 jaar is niet werken, behalve leerjongens en -meisjes. Zij mogen vanaf 14 jaar werken.

Uit cijfers van het Braziliaanse statistiekbureau IBGE blijkt dat in het Zuid-Amerikaanse land bijna 2,5 miljoen minderjarigen tussen de 5 en 17 jaar werken.

Meest gelezen