Videospeler inladen...

Britse ambassadeur in de VS over Trump: "Onbekwaam, onhandig en lomp"

In een reeks uitgelekte mails schetst de Britse ambassadeur in de VS een somber beeld van de Amerikaanse president en zijn omgeving. Londen vindt het spijtig dat de mails zijn uitgelekt, maar ontkent de echtheid niet. 

Sir Kim Darroch is sinds 2016 ambassadeur in Washington. Hij heeft dus ervaring met president Donald Trump en zijn administratie. Een hele reeks rapporten die hij sinds 2017 aan Londen stuurde is nu uitgelekt in de Daily Mail.  Ze waren onder meer bedoeld om het staatsbezoek van Trump aan het Verenigd Koninkrijk begin juni voor te bereiden. (lees verder onder de foto)

2019 Getty Images

De Britse topdiplomaat toont zich niet bijzonder diplomatisch. "De administratie onder Trump is ongezien disfunctioneel" schrijft hij ondermeer. "Er zijn bittere conflicten aan de gang in het Witte Huis". De diplomaat omschrijft ze als knife fights, waar de rivalen dus met getrokken messen tegenover elkaar staan.

Wil je de president bereiken hou het dan simpel en heel duidelijk
Brits ambassadeur Sir Kim Darroch

"Wil je de aandacht van de president" staat er nog "dan kan je best beginnen met een paar vleiende woorden over iets wat Trump net gedaan heeft. De boodschap zelf hou je best heel simpel en duidelijk".

Ook voor de toekomst is er weinig hoop. "Ik geloof niet dat de Amerikaanse regering normaal zal worden, minder onvoorspelbaar, diplomatiek onhandig of onbekwaam" laat de ambassadeur weten aan zijn opdrachtgevers in Londen. Het is niet onmogelijk dat Trumps' presidentschap eindigt in een neerwaartse spiraal. "Maar schrijf Trump toch maar niet af" waarschuwt hij wel. "Trump zou wel eens, zoals Schwarzenegger in The Terminator, geschonden maar als winnaar uit de vlammen kunnen oprijzen". (lees verder onder de Tweet)

 

Sir Kim Darroch denkt ook dat de economische politiek van Trump de hele economische wereldorde in gevaar kan brengen. Het Amerikaanse beleid over Iran noemt de Brit gevaarlijk en onsamenhangend.

De Britten verwachten dat hun ambassadeur eerlijk zijn mening geeft  

Brits ministerie van buitenlandse zaken

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de echtheid van de uitgelekte mails niet, en heeft evenmin kritiek op de ambassadeur. "We betalen onze ambassadeurs om eerlijk hun mening te geven" zegt Londen. "Maar de mening van de ambassadeur is niet noodzakelijk de mening van de minister of de Britse regering."

Blijft de vraag wat het effect zal zijn van dit lek. Washington heeft nog niet gereageerd. Zal het de relaties tussen Amerikanen en Britten - door Trump nog "buitengewoon" genoemd tijdens het recente staatsbezoek - beïnvloeden? Of ondermijnt het uiteindelijk alleen de positie van de Britse ambassadeur zelf? Waarnemers vermoeden dat het lek in de Daily Mail komt uit een hoek die de Britse ambassadeur niet goed gezind is. Sir Kim Darroch is duidelijk pro-Europees. Mocht straks Boris Johnson regeringsleider worden in Londen, dan zou hij wellicht een meer brexitgezinde ambassadeur verkiezen. Is nu de stok al gevonden om Darroch straks te (ont)slaan?

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen