AFP or licensors

Vandaag ploegentijdrit in Brussel, de invalswegen naar het centrum zijn dicht: hoe geraakt u aan het parcours? 

Wie vandaag naar Brussel wil komen, om naar de tweede rit van de Ronde van Frankrijk te kijken, neemt best het openbaar vervoer. Sinds 6 uur vanochtend zijn enkele grote invalswegen naar het centrum van Brussel dicht gegaan. Het gaat om de A12, de E40 vanuit Leuven en de E411.

Vandaag wordt er een ploegentijdrit gereden, die start aan het koninklijk paleis aan het Warandepark, de aankomst is aan het Atomium. Net als gisteren is het parcours verkeersvrij. Wie zich naar Brussel verplaatst, komt dus best met het openbaar vervoer. De NMBS legt extra treinen in en speciaal dit weekend rijden de bussen, trams en metro van de MIVB gratis in onze hoofdstad.

Wat is de timing van de tweede rit? Om 12.30 uur vertrekt de reclamekaravaan aan het Koningsplein en is er animatie op het podium van de Tour de France in het Warandepark. De eerste ploeg vertrekt om 14.30 uur aan het Paleizenplein. Die zou rond 15 uur moeten aankomen op de Eeuwfeestlaan vlakbij het Atomium.

Het vertrek van de laatste ploeg is gepland om 16.15 uur. Die zou rond 16.45 uur aan de finish moeten zijn. Het parcours wordt afgesloten van 6 uur tot 20 uur. De zone rond de aankomst blijft afgesloten tot ’s nachts.

Wie de ploegentijdrit wil bijwonen, komt best met het openbaar vervoer. Langs het hele parcours bevinden zich verschillende trein- en metrostations die op wandelafstand zijn van een plek waar de renners langsrijden. Het station Brussel-Centraal bevindt zich vlak bij de start. De aankomst is het best bereikbaar vanuit Brussel-Zuid, waar u een metro kunt nemen naar de Heizel.

Wie met de fiets komt, kan die stallen bij de start in een extra fietsenstalling aan Troon (kant koninklijk paleis) of bij de aankomst, waar een extra stalling is geplaatst in de Eeuwfeestlaan, vlak bij het Sint-Lambertusplein. Of u kunt ook uw fiets stallen aan het De Brouckèreplein en dan de metro nemen.

op deze kaart kunt u in- en uitzoomen door op + en - te klikken

Wie zich moet verplaatsen naar ergens anders in Brussel, plant best zijn reis vooraf via de routeplanner van de MIVBDe Lijn en de NMBS. Wie zich met de auto wil verplaatsen, moet rekening houden met ernstige verkeershinder. Het parcours van de ploegentijdrit verdeelt Brussel in 3 zones. Bekijk hier welke straten afgesloten zijn en de knelpunten per zone. 

Gisteren lokte de eerste Tourrit naar schatting een half miljoen kijklustigen naar Brussel. De rit met start en aankomst in Brussel werd gewonnen door Mike Teunissen. De Nederlandse ploegmaat van Wout van Aert haalde het in een massasprint voor Peter Sagan en Caleb Ewan, en is meteen de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989. 

Meest gelezen