2017 Phillip Chin

Vooral tieners in shock na dood van Cameron Boyce, 4 weetjes over de ster: van Disney Channel tot Panic! At The Disco

Op sociale media regent het volop reacties van jongeren, na de plotse dood van Amerikaans acteur Cameron Boyce (20). Zelfs ouders taggen hun kinderen en op Twitter is zijn overlijden een "trending topic". Vanwaar moeten we Cameron Boyce kennen? Vier weetjes over een van de sterren van het populaire Disney Channel. 

1. Disney Channel als springplank

Met maar liefst 8,7 miljoen volgers op Instagram is Disney Channel-ster Cameron Boyce geen nobele onbekende bij het jonge publiek. Disney heeft met Disney Channel bij uitstek het tv-kanaal voor jongens en meisjes tot 14 jaar in huis. In 167 landen (ook België en Nederland) en in 32 talen bereikt de populaire zender meer dan 230 miljoen kinderen met een mix van animatie, series en Disney-films, en dat non-stop, dag en nacht. Bekend klinkende jeugdsoaps zijn onder meer "Violetta", "Hannah Montana" - met in de hoofdrol, u weet wel: Miley Cyrus - en "Soy Luna"

Ook Cameron brak pas echt door op Disney Channel als Luke Ross in de tv-serie "Jessie". De serie gaat over een jong meisje, Jessie, dat met grote dromen naar New York City trekt en er een baantje aanneemt als nanny bij een rijk gezin.

Boyce speelde een van de kinderen op wie Jessie past. De rol werd speciaal voor hem geschreven, omdat de makers van de serie erg onder de indruk waren van zijn audities. Vier jaar later kreeg hij een van de hoofdrollen in de "Descendants"-Disneyfilms. De derde film van de reeks komt in augustus dit jaar nog uit.

(lees voort onder de foto's)

Als Luke Ross.
2015 Disney Enterprises, Inc.
Bij de "Descendants".
2017 Disney Enterprises, Inc.

2. Opkomen voor diversiteit: "Ik ben bl-ewish"

Cameron "Cam" Boyce durfde zich wel eens te vergelijken met de Canadese rapper Drake. "Ik ben bl-ewish, ik ben zwart en joods. Dus Drake en ik hebben dat gemeen", klonk het. Boyce heeft een blanke en joodse moeder, zijn vader is zwart, van Afrikaans-Caraïbische afkomst.

Zijn grootmoeder Jo Ann Boyce was één van de "Clinton 12". De Clinton 12 zijn de twaalf zwarte tieners die als eersten naar de geïntegreerde middelbare school van Clinton (in de Amerikaanse staat Tennessee) konden. Daar haalde Boyce ook zijn motivatie vandaan om letterlijk wat kleur en variatie te brengen in het overwegend blanke Hollywood. "Mijn oma kwam op voor haar rechten en heeft iets geweldigs gedaan", aldus Boyce.

3. Een passie voor liefdadigheid

Cameron Boyce droeg goede doelen een warm hart toe. "Iemands leven positief beïnvloeden, verandert je eigen leven ook in goede zin", was zijn visie. Boyce kreeg vorig jaar nog de Spirit Award voor zijn tomeloze inzet. Zo hielp hij 26.700 euro in te zamelen voor een project in Swaziland, in het zuiden van Afrika, om de bevolking van drinkbaar water te voorzien. 

In maart ontmoette hij de Amerikaanse presidentskandidaat en oud-vicepresident Joe Biden in New York. Boyce gaf ook een toespraak tijdens de Biden Courage Awards, de prijzen voor studenten die seksueel misbruik een halt willen toeroepen. 

Joe Biden en Cameron Boyce.

4. In videoclip van Panic! At The Disco

De rock- en poppunkband Panic! At The Disco heeft in een ver verleden een beroep gedaan op de acteerprestaties van Cameron Boyce. In de videoclip bij het nummer "That green gentleman" speelt Boyce de mini-versie van gitarist Ryan Ross (hij is de jongen die in de clip de Matroesjka-poppetjes opent, red.). Het was het debuut van Boyce toen hij amper 9 was. Later dat jaar speelt hij mee in zijn eerste langspeelfilm "Mirrors".

Cameron Boyce in de videoclip uit 2008.

Boyce acteerde niet alleen, hij kon ook breakdancen. Samen met vier vrienden had hij een breakdancegroepje "X-Mob".

Meest gelezen