Videospeler inladen...

Deutsche Bank schrapt 18.000 banen tegen 2022 en hakt fors in zakenbankieren en aandelenhandel in Azië

De raad van bestuur van Deutsche Bank - een van de grootste financiële reuzen in Europa - heeft een drastisch herstructureringsplan goedgekeurd. Die moet de bank niet alleen opnieuw op de sporen zetten, maar ook de riskante zakenbanktak afbouwen. Wel gaat dat 18.000 banen kosten, zeker op Wall Street in New York, in de Londense City, maar vooral ook in het Verre Oosten.

Het personeel van Deutsche Bank keek al een tijdje gespannen naar de toekomst. De voorbije jaren sukkelde de grootbank van het ene schandaal naar het andere en werden de resultaten afgeroomd door monsterboetes. Zo was Deutsche onder meer betrokken bij witwasoperaties in Rusland, het omzeilen van sancties tegen Syrië en Iran en andere louche financiële praktijken.

Er werden nogal wat CEO's en herstelplannen versleten, maar nu wil de huidige topman Christian Sewing het roer volledig omgooien en dat zal pijn doen. De raad van bestuur is hem daar nu in gevolgd.

Volgens een mededeling zouden er tegen 2022 ongeveer 18.000 banen verdwijnen. Er zouden dan nog 74.000 medewerkers overblijven. Enkele jaren geleden waren er al eens 9.000 banen geschrapt. Een groot deel van het nieuwe banenverlies zou plaatsvinden in het Verre Oosten, waar Deutsche Bank de aandelenhandel grotendeels wil opdoeken. Ook zou de zakenbankactiviteit gevoelig verminderd worden en dat zou vooral gevolgen hebben voor de zetels op Wall Street in New York, in de City of London en in Hongkong. 

Wat de gevolgen zijn voor ons land, is nog niet duidelijk, maar hier werkt het personeel vooral in andere activiteiten. (Lees verder onder de foto).

CEO Christian Sewing beseft dat het nu menens wordt.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zakenbankieren? Nein danke

Deutsche Bank wil strategisch vooral terug naar de oorspronkelijke activiteiten en dat zijn retailbankieren en vermogensbeheer. Twee takken die de instelling groot hebben gemaakt. Pas na 2000 gooide de bank zich massaal op het meer lucratieve zakenbankieren; met nogal wat succes overigens. Door de schandalen van de voorbije jaren bleek dat beleid evenwel ontspoord. 

De bank wil dus vooral de activiteiten in het Verre Oosten en het zakenbankieren afstoten of afslanken. In welke vorm, moet nog blijken en zal afhangen van de belangstelling van potentiële kopers. Onder meer de Franse tegenhanger BNP Paribas wordt daarbij genoemd. Veel topfiguren hebben de bui al zien hangen en deze week is de topman van de tak zakenbankieren, Garth Ritchie, zelf opgestapt. Anderen zijn hem voorgegaan en het directiecomité zou grondig herschikt worden. 

Ook wil CEO Sewing voor 74 miljard euro dubieuze kredieten afsplitsen en onderbrengen in een "bad bank", het concept dat u wellicht nog kent uit de tijd van Fortis en Dexia tien jaar geleden. Op die manier zouden de gezonde activiteiten van Deutsche Bank dus van de "rommel" bevrijd zijn. Tot 2022 wil Deutsche Bank ook voor 17 miljard euro kosten besparen om opnieuw rendabel te zijn op lange termijn. 

"Geen nieuw Lehman Brothers"

De beurskoers van Deutsche Bank is de voorbije jaren fors afgekalfd. Een kapitaalsverhoging van 8 miljard euro twee jaar geleden  heeft ook niet blijvend zoden aan de dijk gezet en heeft tot onvrede geleid bij de aandeelhouders, die hun belang zagen verwateren. (Lees verder onder de foto).

De koers van Deutsche Bank op de beurs van New York heeft klappen gekregen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Deutsche Bank is een van de grootste in Europa en in de wereld en als het daar regent, druppelt het elders ook. Enkele jaren geleden heeft een woordvoerder van het Internationaal Muntfonds de gigant uit Frankfurt nog "een groot systeemrisico" genoemd. Met andere woorden: problemen bij Deutsche zouden tot problemen bij andere banken in de sector kunnen leiden.

De Duitse regering kijkt intussen toe. Er was gehoopt om het probleem op te lossen door een fusie met Commerzbank, maar dat plan is afgeblazen. Als Deutsche Bank geld nodig heeft, zal de Duitse overheid (lees: belastingbetaler) wellicht mee in het bad worden getrokken. 

En ook al lijkt dit nog lang geen rampscenario te worden zoals in 2008 toen de val Lehman Brothers op Wall Street een wereldwijde financiële crisis ontketende, toch lijkt de banksector nog altijd onvoldoende beveiligd tegen problemen bij leden die "too big to fail" zijn.  

Vierde bank in Europa, 15e op wereldschaal

De wortels van Deutsche Bank gaan terug tot 1870, maar in zijn huidige vorm is Deutsche Bank in 1957 ontstaan door een fusie van kleinere banken met zetel in Frankfurt am Main. Door de overname van onder meer de Britse bank Morgan Grenfell (1989) en enkele jaren later ook de Amerikaanse Banker's Trust groeide DBank uit tot een wereldspeler met beursnoteringen in Frankfurt en New York. 

In eigen land is Deutsche Bank - zeker na de overname van de Deutsche Postbank in 2010 - de grootste speler. In Europa is het de vierde bank na HSBC, BNP Paribas en Crédit Agricole op basis van beheerde tegoeden. Op wereldschaal is Deutsche Bank de 15e speler. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen