Videospeler inladen...

Rechtse conservatief Mitsotakis wint Griekse verkiezingen: "Heb een sterk mandaat om Griekenland te veranderen"

Met bijna alle stemmen geteld blijkt dat de rechts-conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia van Kyriakos Mitsotakis de parlementsverkiezingen in Griekenland wint. Partijleider Mitsotakis zegt dat hij nu een sterk mandaat heeft  om het land te veranderen. Premier Alexis Tsipras van het radicaal-linkse Syriza heeft zijn verkiezingsnederlaag al toegegeven.

Met 99,85 procent van de stemmen geteld is het duidelijk dat de rechts-conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie de grootste wordt. De partij haalt 39,85 procent. In zetels is dat een absolute meerderheid: 158 van de 300. Syriza, de partij van aftredend premier Alexis Tsipras verliest en strandt op 31 procent.

Op de derde plaats volgt de partij Kinal, de "Beweging voor Verandering", die eigenlijk een opgefriste versie is van de oude socialistische PASOK. Het extreem-rechtse, neonazistische Gouden Dageraad, dat de voorbije jaren aan populariteit had gewonnen verliest fors. De partij haalt zelfs de kiesdrempel van 3 procent niet en verdwijnt uit het parlement.

Mera25 van oud-minister Yannis Varoufakis komt uit rond 3,5 procent.

Meteen na de eerste officiële uitslagen belde Tsipras met zijn tegenstander Mitsotakis om hem te feliciteren met de overwinning. De eerste buitenlandse leider van wie Mitsotakis een telefoontje kreeg was president Erdogan van buurland Turkije.

In zijn overwinningstoespraak zegt Mitsotakis dat hij nu een sterk mandaat heeft om Griekenland te veranderen en dat zijn regering hard daaraan zal werken. Zijn beloftes? Minder belastingen, hogere lonen en meer investeringen.

Ontgoocheling heeft gewonnen

"Het is duidelijk dat de ontgoocheling bij de Grieken voor een deel heeft gewonnen," zegt VRT-correspondent Bruno Tersago in Athene. "Een heel aantal Grieken is erg ontgoocheld in Alexis Tsipras. Maar toch kan je hem niet afschrijven. Dit resultaat is nog altijd veel beter dan de 4 procent die zijn partij haalde voor de verkiezingen van 2015."

Bij die verkiezingen van januari 2015 won Syriza overtuigend de verkiezingen en werd Tsipras de radicaal-linkse premier van Griekenland.

Vervroegd

De Griekse parlementsverkiezingen zouden normaal pas in het najaar plaatsvinden. Maar premier Tsipras vervroegde de datum na zijn nederlaag bij de Europese verkiezingen in mei. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen