Woordvoerder Behrouz Kamavandai (Iraans atoomagentschap), regeringswoordvoerder Ali Rabiei en viceminister van BZ Abbas Aragchi.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Iran begint vandaag nog uranium te verrijken boven de limieten van het nucleair akkoord van 2015

Voor de tweede keer op enkele weken tijd gaat Iran opnieuw een inbreuk maken op zijn verplichtingen van het nucleaire akkoord van 2015. Teheran wil zo de druk verhogen op de Europese landen om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Frankrijk probeert intussen om het nucleaire akkoord te redden.

Twee maanden geleden had Iran aangekondigd dat het "bepaalde verplichtingen van het nucleaire akkoord uit 2015 zou overtreden". Vorige week had Teheran aangekondigd dat het nu over meer dan 300 kilogram verrijkt uranium beschikt. Dat is meer dan toegelaten in het nucleaire akkoord.

Vandaag heeft Iran dan opnieuw een inbreuk op dat nucleaire akkoord aangekondigd. Het land zou vandaag nog beginnen met het verrijken van uranium boven de toegestane drempel van 3,67 procent. Dat is dus een tweede inbreuk op het akkoord. 

Als er over 60 dagen geen vooruitgang is inzake "normale economische relaties" met de Europese landen, dan dreigt Iran met nog meer overtredingen.

(Lees verder onder de foto).

De Iraanse president Hassan Rouhani verhoogt de druk op Europa.

Macron wil de meubelen redden

Dat het nucleaire akkoord op instorten staat, is duidelijk. Daarom heeft de Franse president Emmanuel Macron gisteren een initiatief genomen om dat akkoord alsnog te redden. Macron heeft over de telefoon gesproken met zijn Iraanse collega Hassan Rouhani. Zo denkt Parijs er op dit ogenblik niet aan om de procedure op te starten waardoor er opnieuw economische en diplomatieke sancties tegen Iran zouden kunnen ingevoerd worden. "Dat is geen optie op dit ogenblik", luidt het.

Normale economische relaties zijn ook een verplichting van het akkoord

Javad Zarif, minister van Buitenlandse Zaken in Iran

Die laatste zegt dat hij bereid blijft om te onderhandelen met de Europese Unie, Rusland en China over de nucleaire crisis en zelfs met de Verenigde Staten als dat land de nieuw ingevoerde sancties tegen Iran zou laten vallen. Dat laatste lijkt echter weinig waarschijnlijk.

Iran had zich tot voor kort altijd gehouden aan de bepalingen van het akkoord uit 2015, ook nadat de VS zich vorig jaar daaruit eenzijdig had teruggetrokken. Omdat ook de andere partners (Europa, Rusland en China) talmen met het opheffen van sancties, lijkt het geduld van Teheran echter op. "Normale economische sancties zijn ook een bepaling van het kernverdrag", zo luidde het eerder in Teheran en dat klopt ook. Europese bedrijven die blijven handel drijven met Iran, riskeren evenwel zelf sancties of kunnen gebannen worden van de Amerikaanse markt. Europa en Iran werken wel aan een soort "ruilsysteem voor goederen", maar dat zou enkel slaan op humanitaire goederen, voedsel en medicijnen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu roept Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland intussen op om opnieuw sancties op te leggen aan Iran.  

Werkt Iran opnieuw aan een kernbom?

Iran heeft nu twee belangrijke bepalingen van het kernverdrag geschonden: het heeft nu meer verrijkt uranium in handen dan toegelaten en zal dat uranium ook verrijken boven de maximaal toegestane drempel van 3,67%. (Lees verder onder de foto).

De nucleaire site van Arak in het westen van Iran.

Vraag is hoe ver Iran wil verrijken. Sommigen spreken over verrijking tot 20 procent van uranium. Om kernwapens te produceren is 90 procent nodig, maar de stap van 20 naar 90 is niet zo heel groot. Volgens sommigen zou dat over een jaar al het geval kunnen zijn.

Iran bezit ook over voldoende ontwikkelde raketten om kernwapens op middellange afstand te vervoeren en wellicht ook over de technologie om kernwapens klein genoeg te maken voor dat transport. De ironie is dat net de Amerikaanse terugtrekking uit het nucleair akkoord op termijn ertoe zou kunnen leiden dat Iran alsnog een kernmacht wordt. Op zich is dat al geen leuk vooruitzicht, maar het zal wellicht anderen in de regio -denk dan aan aartsrivaal Saudi-Arabië- ertoe aanzetten om ook eigen kernwapens te ontwikkelen. Het laatste wat het Midden-Oosten nu nodig heeft is een kernwapenrace.  

  • Rood: nucleaire installaties in Iran
  • Groene schop: uraniummijnen
  • Zwart: oliebronnen en -raffinaderijen

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen