Videospeler inladen...

Malta laat Duits reddingschip met 65 migranten toe

Het Duitse schip "Alan Kurdi" mag dan toch aanmeren in de eilandstaat Malta in de Middellandse Zee. Eerder had Italië het schip de toegang geweigerd tot de territoriale wateren. De 65 migranten aan boord van het schip zullen wel doorreizen naar andere EU-landen.

"Alle geredde mensen aan boord zullen onmiddellijk overgebracht worden naar andere Europese lidstaten", aldus de Maltese premier Joseph Muscat. Die had eerder overleg gepleegd met de Europese Commissie en met andere EU-lidstaten.

Het schip "Alan Kurdi", eigendom van een Duitse humanitaire organisatie die migranten op zee redt, had eerder 65 mensen opgepakt van een zinkende boot voor de Libische kust. Het schip was nadien naar het Italiaanse eiland Lampedusa gevaren, maar mocht daar niet aanmeren. 

Daarop zette het schip koers naar Malta, dat eerst ook weigerde, maar na overleg met andere EU-staten de havens opende. Onder meer Duitsland heeft aangeboden om 40 opvarenden van de "Alan Kurdi" over te nemen. Het is niet duidelijk naar waar de anderen zullen gaan. 

Daarmee is deze crisis dan weer opgelost, maar het zal niet de laatste zijn. De voorbije weken zijn twee schepen met migranten aangemeerd in Italië, ondanks een verbod van de regering in Rome. Die is woedend nadat een Duits schip de blokkade doorbrak en heeft de kapitein van het schip enkele dagen lang opgesloten. De vrouw is op bevel van een Italiaanse rechter vrijgelaten.

Gisteren is een Italiaans zeilschip met een vijftigtal migranten binnengevaren in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa. Die mensen mochten na veel vijven en zessen van boord, maar het schip, de "Alex", is wel in beslag genomen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen