Videospeler inladen...

Vlaams Parlements­voorzitter Van Dijck (N-VA) na rijden onder invloed: "Loon gaat naar fonds voor verkeers­slachtoffers"

Vlaams Parlementsvoorzitter en burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA) is betrapt op rijden onder invloed. Na een ongeval vorige week bleek hij 1,42 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd voor 6 uur ingetrokken. "Ik ben diep beschaamd en zal mijn maandloon schenken aan een fonds voor verkeersslachtoffers", reageert hij aan VRT NWS. Van Dijck werd enkele weken geleden tot tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement verkozen, als opvolger van zijn partijgenoot Jan Peumans. 

Van Dijck moest vorige week dinsdag een alcoholtest afleggen na een ongeval waarbij hij tegen een aanhangwagen aangereden was. Hij had 0,60 geblazen, het drievoud van wat strafbaar is. Daarop volgde een bloedtest en daaruit blijkt dat hij 1,42 promille alcohol in zijn bloed had. Dat komt bij benadering overeen met zo'n 6 glazen alcohol. Daarop werd zijn rijbewijs voor 6 uur ingetrokken.

"Ik schaam mij diep," zegt Van Dijck aan VRT NWS. "Dit had nooit mogen gebeuren. Ik heb na een vergadering inderdaad een glaasje te veel gedronken en ben in het naar huis rijden tegen een aanhangwagen gebotst. Ik ben beschaamd, want ik weet dat rijden en alcohol niet samen gaan. Dit zal me nooit, nooit meer overkomen. Nooit."

Dit had nooit mogen gebeuren

Kris Van Dijck - Voorzitter Vlaams Parlement

Van Dijck beseft ook dat hij een voorbeeldfunctie heeft. "Mijn oprechte excuses, mijn maandloon als parlementsvoorzitter zal naar een fonds voor verkeersslachtoffers gaan." 

"Je denkt soms: het is maar een korte afstand, maar je ziet... Minimaliseren zal ik nooit meer doen. Dit is een oproep aan eenieder: hoed u voor het glaasje en het rijden."

De lokale politie van Dessel riep de collega's van de aanpalende zone Geel/Laakdal/Meerhout ter plaatse omdat Van Dijck burgemeester is in Dessel en hij niet door zijn eigen politieteam aan een ademtest kan onderworpen worden.

N-VA behoudt vertrouwen in Kris Van Dijck

De N-VA behoudt het vertrouwen in Kris Van Dijck, nadat de voorzitter van het Vlaams Parlement onder de invloed van alcohol een ongeval met stoffelijke schade veroorzaakt heeft. "Alcohol drinken en rijden is totaal onaanvaardbaar gedrag en dat geldt voor iedereen in Vlaanderen, dus ook voor de voorzitter van het parlement. Kris ziet in dat hij een grote fout heeft begaan. Hij zal zijn straf aanvaarden en wil ook een fonds voor verkeersslachtoffers spijzen met zijn maandloon. In die context kunnen wij het vertrouwen behouden in Kris", zegt zijn partijgenoot en N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys.

Alcohol drinken en rijden is totaal onaanvaardbaar gedrag en dat geldt voor iedereen in Vlaanderen, dus ook voor de voorzitter van het parlement

Lorin Parys - N-VA

Van Dijck is volgens zijn partij bereid om in het parlement alle vragen te beantwoorden die over het ongeval worden gesteld. "Op een dag als vandaag is het belangrijk dat Kris zijn schuld beseft en zegt dat hij een fout heeft begaan. Hij ziet in dat drinken en rijden nooit mogen samengaan. Als daar nog vragen over zijn, moeten die worden beantwoord op het forum dat daarvoor dient: het Vlaams Parlement."

Aan oppositiezijde weerklinkt enige kritiek. "Eén foute daad maakt je nog geen slecht mens, maar dronken achter het stuur gebeurt helaast nog al te vaak", twittert Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A). "Ik til hier zwaar aan." Voor Rousseau moet er meer worden ingezet op de strijd tegen alcohol in het verkeer. 

Lees verder onder de tweet.

Bij Vlaams Belang zien ze dat helemaal anders. "Hopla, politiek misbruik maken van een menselijke fout", antwoordt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. "Ik praat dit niet goed maar toch graag wat terughoudendheid, collega." Sintobin wijst erop dat ook andere politici in het verleden al betrapt zijn op rijden onder invloed, onder wie ook SP.A'ers.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bij de oppositie weerklinkt enige kritiek. "Eén foute daad maakt je nog geen slecht mens, maar dronken achter het stuur gebeurt helaas nog al te vaak", twittert Vlaams fractieleider Conner Rousseau (SP.A). "Ik til hier zwaar aan. " Rousseau vindt dat er meer moet worden ingezet op de strijd tegen alcohol in het verkeer. 

Meest gelezen