Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw rellen in Hongkong na vreedzame betoging voor vrijheid

Vanavond is het in Hongkong opnieuw tot incidenten gekomen tussen betogers en de politie. Eerder waren er 230.000 mensen vreedzaam opgestapt en was het de bedoeling om toeristen uit "mainland China" uit te leggen wat er in Hongkong aan de hand is.

Vandaag zijn 230.000 mensen opgedaagd voor een vreedzame protestmanifestatie in de toeristische wijk Tsim Sha Tsui in het zuiden van het schiereiland Kowloon. Dat is een pleisterplek voor buitenlandse toeristen en bezoekers uit communistisch China. De demonstranten deelden kranten en brochures uit aan het station West Kowloon, waar hogesnelheidstreinen  van en naar China aankomen en vertrekken.

Alles verliep toen vreedzaam en het was de bedoeling om Chinese bezoekers uit te leggen waarom er in Hongkong geprotesteerd wordt (namelijk tegen een wetsvoorstel dat uitlevering van verdachten aan China mogelijk zou maken) en voor het behoud van de vrijheden in Hongkong. Het is vooral de bedoeling om Chinese bezoekers duidelijk te maken dat het protest niet tegen hen gericht is en dat zij welkom blijven in Hongkong.

De meeste Chinese toeristen die door journalisten ondervraagd werden, zegden van niets te weten en niet aan politiek te doen. Dat is de verwachte reactie, want die mensen willen bij hun terugkeer geen moeilijkheden. 

De Chinese media negeren over het algemeen protest in Hongkong; tenzij er zoals enkele dagen geleden geweld bij gebruikt wordt. Toch dringt nieuws uit de voormalige Britse kroonkolonie wel degelijk door in China en dan zeker in nabijgelegen steden zoals Shenzhen en Guangzhou (Canton). 

De betogers trekken naar de bekende promenade in Tsim Sha Tsui  met zicht op het zakendistrict van Hongkong.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rellen in de volkswijk Mongkok

Verliep de grote manifestatie dan vreedzaam, dan werd de sfeer bij het vallen bij de avond grimmiger in de volkswijk Mongkok, ten noorden van Tsim Sha Tsui. Mongkok is de voorbije jaren wel vaker het toneel van hevig volksprotest tegen de regering van Hongkong en tegen China.

De politie heeft er gechargeerd met de wapenstok, traangas en pepper spray en enkele honderden manifestanten speelden een kat-en-muisspel met de ordediensten. Een aantal betogers zouden daarbij hardhandig zijn aangepakt. Volgens de manifestanten heeft de politie de betogers uitgedaagd en werd er buitensporig geweld gebruikt. De politie ontkent dat. 

Meest gelezen