Nicolas Maeterlinck

Vader verkeers­slachtoffer: "Revalidatiecentrum voor verkeers­slachtoffers bezoeken meer effect dan schenking"

“Een revalidatiecentrum bezoeken voor slachtoffers van dronken bestuurders zal meer effect hebben dan geld geven aan een fonds voor verkeersslachtoffers.” Zo reageert Vincent Leus van het Fonds Emilie Leus op het nieuws dat Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) betrapt werd op rijden onder invloed. Emilie Leus, de dochter van Vincent, kwam tien jaar geleden om het leven in een zwaar verkeersongeval met een dronken bestuurder. 

Op 11 november 2009 kwam Emilie Leus, de dochter van Vincent Leus, samen met twee medestudenten om het leven toen ze van Gent naar Geraardsbergen fietste. Het groepje werd aangereden door een dronken bestuurder. Na het ongeval richtte Vincent Leus het “Fonds Emilie Leus” op, waarmee ze geld inzamelen voor meer verkeersveiligheid.

Het “Fonds voor Emilie Leus” is een van de fondsen die in aanmerking lijkt te komen voor een schenking door Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA). Hij reed begin deze week met zijn wagen tegen een aanhangwagen. Na een alcoholtest, bleek dat hij 1,42 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd voor zes uur ingetrokken. 

“Ik schaam mij diep”, reageerde Van Dijck vanmiddag bij VRT NWS. Hij had na een vergadering nog wat gedronken en wilde snel nog iets in een brievenbus posten. Bij die korte autorit ging het fout. “Dit zal me nooit meer overkomen. Ik zal ook niet meer minimaliseren, dit is een oproep aan eenieder: hoed u voor het glaasje en het rijden.” Hij voegde er ten slotte aan toe dat hij zijn maandloon ging schenken aan een fonds voor verkeersslachtoffers.

(lees verder onder de reactie van Kris Van Dijck)

Videospeler inladen...

Spijt komt altijd na de zonde

“Spijt komt altijd na de zonde”, is de eerste reactie van Vincent Leus wanneer hij dergelijke zaken in het nieuws hoort. “Van Dijck heeft een voorbeeldfunctie, hij weet wat de wetten zijn. Dan vraag ik me altijd af waarom men ze niet naleeft.” Van Dijck had overigens 1,42 promille in zijn bloed, en dat is niet weinig. “Dat moet een pintje of vijf, zes te veel geweest zijn”, zegt Leus. “De dader die onze dochters heeft doodgereden had 1,6 promille in zijn bloed en verklaarde dat hij 7 biertjes en 1 vodka-redbull had gedronken.”

De generatie van vijftigers is niet opgegroeid met een “bob” en denkt nog altijd dat alcohol geen invloed heeft op het rijgedrag
Vincent Leus (Fonds Emilie Leus)

Maar Leus wil niemand veroordelen, want hoewel hij nu “boswachter” is, was hij ooit “stroper”. “Ik zal nooit zeggen dat ik nog nooit met een glaasje te veel op heb gereden, vóór de dood van Emilie dan. De generatie van vijftigers (waartoe zowel Van Dijck als Leus behoren nvdr.) is namelijk een generatie die nooit iets gehoord heeft over “bob” zijn. Wij zijn daar niet mee opgegroeid en we denken nog altijd dat rijden onder invloed geen enkel invloed heeft op ons rijgedrag. Zolang men daar niet doortastend op reageert, zal die generatie dat altijd blijven doen. Want hoe kort de afstand ook is: alcohol en rijden, dat botst.”

Leus hoort graag dat Van Dijck zijn loon van parlementsvoorzitter wil wegschenken aan een fonds voor verkeersslachtoffers, maar geeft een “nog groter” advies. “Ga naar een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers, ik denk dat dat meer effect zal hebben. Daar zijn zoveel slachtoffers van mensen die dachten dat hen, met een paar pintjes op, niks kon overkomen en dat ze de weg zo goed kenden.”

Meest gelezen