Videospeler inladen...

Veilig kijken naar de zon op de Zonnekijkdag met amateur-astronomen

Zondag organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) de Zonnekijkdag. Die dag kan men op een twintigtal plaatsen in Vlaanderen terecht om veilig met telescopen naar de zon te kijken. 

De bezoekers krijgen er ook uitgebreide informatie, zo heeft de organisatie van amateur-astronomen meegedeeld. Dankzij volkssterrenwachten, sterrenkundige clubs en individuele amateurastronomen, kan iedereen tijdens de Zonnekijkdag genieten van de geheimen van onze zon.

Tientallen amateur-astronomen, verspreid over een twintigtal kijkposten in Vlaanderen, staan zondagmiddag klaar om de bezoekers door middel van hun telescopen te begeleiden. Met speciale apparatuur is het felle zonlicht voldoende te temperen. Zo kan men op een veilige manier het oppervlak van de zon waarnemen. Ook mocht het weer tegenzitten, voorzien sommige van de kijkposten in een ruim aanbod aan vervangprogramma's.

Wie zelf naar de zon wil kijken, dient dit altijd op een veilige manier te doen, beklemtoont de VVS. Kijk nooit zomaar, zelfs niet met een zonnebril of als de zon laag aan de horizon staat. Probeer ook zeker nooit met een verrekijker of een telescoop te kijken zonder de juiste zonnefilter, omdat dit kan leiden tot onherstelbare oogschade.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen