BELGA/DIRKX

Morgen Vlaamse feestdag: gemeentehuizen en OCMW's zijn dicht, maar postkantoren zijn open

Op 11 juli herdenkt de Vlaamse Gemeenschap de slag bij Kortrijk die de geschiedenis inging als de Guldensporenslag. Op enkele uitzonderingen na, zijn alle Vlaamse openbare diensten morgen dicht. 11 juli is alleen in Vlaanderen een feestdag en daarom zijn er enkele zaken die u moet weten. 

De Vlaamse feestdag is een vrije dag voor Vlaamse ambtenaren. Alle diensten van de Vlaamse overheid zijn morgen gesloten dus ook gemeente- en stadhuizen, bibliotheken, dienstencentra en OCMW's. Daarnaast nemen de meeste overheidsdiensten vrijdag een brugdag waardoor u pas vanaf maandag opnieuw bij hen terechtkan. De exacte dienstregeling vindt u op de website van uw gemeente of stad. 

Ook voor de huisvuilophaling raadpleegt u best de website van uw gemeente. In sommige gemeenten wordt huisvuil opgehaald door privébedrijven of intercommunales. Op die plaatsen is de kans groter dat er morgen huisvuil wordt opgehaald, dan op plekken in Vlaanderen waar de gemeente daar zelf voor instaat.  

Banken sluiten, postkantoren niet

Hoewel 11 juli alleen voor Vlaamse ambtenaren een officiële verlofdag is,  zijn morgen alle bankkantoren in Vlaanderen gesloten. De geldautomaten blijven uiteraard wel overal beschikbaar, in Brussel en Wallonië zijn de kantoren gewoon open.

De postkantoren sluiten niet, in tegenstelling tot de banken. Ook het openbaar vervoer behoudt haar vaste dienstregeling, let op, dat is momenteel de zomerregeling omwille van de zomervakantie. Supermarkten en winkels zijn open en parkeren is donderdag in heel Vlaanderen gratis.  Niettemin controleert u dat best nog eens aan de parkeerautomaat.

Betekenis van 11 juli voor Vlaanderen

Sinds 1973 viert Vlaanderen feest op 11 juli.  De voorzitter van het Vlaams Parlement houdt traditioneel een toespraak in het stadhuis van Brussel. Daarnaast zijn er festiviteiten en speeches in heel Vlaanderen. 

Morgen krijgen ook 16 verdienstelijke Vlamingen, voor het vijfde jaar op rij, een ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Er zijn geen voorrechten aan verbonden. De Vlaamse overheid wil uitzonderlijke Vlamingen bedanken voor hun bijdrage aan het positieve imago van Vlaanderen.

Meer info vindt u op https://vlaanderenfeest.eu/

Meest gelezen