Videospeler inladen...

900 Belgische scouts en gidsen vertrekken op internationaal scoutskamp naar Amerika

Meer dan 900 scouts en gidsen vertrekken vandaag op scoutsavontuur naar Amerika, waar ze met 40.000 leeftijdsgenoten van over de hele wereld gaan deelnemen aan een grote "Scouts Jamboree", een internationaal scoutskamp in West-Virginia.

Hoewel de Jamboree zelf pas volgende week start, stappen vandaag de Belgische deelnemers al op het vliegtuig. "We gaan met onze deelnemers een voorreis maken in Amerika", zegt Jasper Hulsmans, de verantwoordelijke van de Belgische groep, in "De ochtend" op Radio 1. "Vanavond komen we aan in New York. Daarna gaan we nog naar Washington en Philadelphia om uiteindelijk in West-Virginia aan te komen. We willen zo dat de deelnemers elkaar beter leren kennen."

24e keer

Het is de vierentwintigste keer dat 40.000 scouts en gidsen wereldwijd, allemaal tussen 14 en 17 jaar, verzamelen om deel te nemen aan het evenement. Uit vrijwel alle landen ter wereld zullen scouts aanwezig zijn om 12 dagen lang samen te leven, werken en spelen over culturele, religieuze en etnische grenzen heen. 

De prijs is wel pittig. Elke Belgische deelnemer moet 3.500 euro betalen. "Het grootste deel van dat bedrag moeten wij zelf aan de Jamboree betalen", zegt Hulsmans. "Maar wij moeten ook meer betalen, zodat we een stukje bijleggen voor de armere landen. Op die manier moet het mogelijk zijn om zoveel mogelijk landen te laten deelnemen."

Schieten

Vorige week was er nog wat commotie, omdat er op het programma ook schieten met echte vuurwapens staat. Scouts en Gidsen Vlaanderen is daar niet over te spreken. De Belgische leden en leiding mogen dan ook niet deelnemen. "Voor ons horen wapens op geen enkele manier thuis bij scouting", zo klonk het vorige week.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met Jasper Hulsmans in "De ochtend":

Meest gelezen