AFP or licensors

Amerikaans president Trump haalt uit naar Britse ambassadeur: "We zullen niet langer met hem werken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bijzonder scherp uitgehaald naar de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten. "We zullen niet langer met hem werken", aldus Trump op Twitter, waar hij meteen ook de Britse premier Theresa May schoffeert. Afgelopen weekend lekten enkele mails uit waarin de Britse ambassadeur Trump "onbekwaam" noemde.

"Onbekwaam, onhandig en lomp". Zo omschrijft sir Kim Darroch, de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, de Amerikaanse president in een reeks vertrouwelijke rapporten die hij sinds 2017 naar Londen stuurde. Die vertrouwelijke memo's verschenen afgelopen weekend in de Britse krant The Mail on Sunday.

Een lek dat de diplomatieke banden tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, twee belangrijke bondgenoten, danig onder druk zet. Londen zit er in elk geval bijzonder verveeld mee en is een onderzoek gestart. "Schadelijke lekken van deze aard kunnen onze relatie beschadigen en zo onze bredere veiligheidsbelangen beïnvloeden."

Gisteren gaf Trump al kritiek op de ambassadeur. "Hij heeft het Verenigd Koninkrijk geen goede dienst bewezen", klonk het toen. Nu haalt hij op Twitter opnieuw uit naar ambassadeur Darroch. "Ik ken de ambassadeur niet, maar hij is niet geliefd en staat niet hoog aangeschreven in de VS. We zullen niet langer met hem werken."

Kritiek op May

Het is op dit moment niet duidelijk wat de precieze draagwijdte of het concrete gevolg van die uitspraak zal zijn. Maar Trump lijkt enigszins te hinten op de vervanging van de ambassadeur, nu ook de Britse premier Theresa May binnenkort vervangen zal worden als eerste minister. "Het goede nieuws is dat het prachtige Verenigd Koninkrijk binnenkort een nieuwe premier heeft."

De Britse regering heeft intussen wel de "volledige steun" voor de ambassadeur uitgesproken.

Premier May krijgt in dezelfde tweets trouwens ook een veeg uit de pan van Trump, maar dan wat betreft de brexit. "Wat een puinhoop hebben zij en haar vertegenwoordigers gecreëerd. Ik zei haar hoe ze het had moeten aanpakken, maar ze ging voor een andere manier."

Meest gelezen