Videospeler inladen...

Charles Michel en voorgedragen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen steken de koppen bijeen

De toekomstige Europese president Charles Michel heeft een kennismakingsgesprek gehad met Ursula von der Leyen. De Duitse minister van Defensie is voorgedragen om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Michel begint op 1 december aan zijn nieuwe job. Von der Leyen moet het licht nog op groen krijgen van het Europees Parlement.

Michel en Von der Leyen hebben in het Egmontpaleis ideeën uitgewisseld over de beste manieren waarop de belangrijkste doelstellingen van de EU kunnen worden gerealiseerd. Het ging onder meer over veiligheid en vrijheid, jobcreatie, een klimaatneutraal, eerlijk en sociaal Europa, en het verdedigen van de Europese belangen op het wereldtoneel.

"De komende maanden moet Europa grote uitdagingen het hoofd bieden, zoals de brexit, de volgende Europese begroting en klimaatverandering", staat in de mededeling. Michel en Von der Leyen zijn het erover eens dat de Europese instellingen in deze context nauw met elkaar zullen moeten samenwerken.

Het was de eerste keer dat de Belgische premier en de Duitse defensieminister elkaar ontmoetten sinds ze beiden voorgedragen werden voor een Europese topjob. Michel is al zeker dat hij eind dit jaar Donald Tusk zal opvolgen, Von der Leyens voordracht moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Het is nog niet zeker of de kandidaat-Commissievoorzitter een meerderheid van de 751 parlementsleden achter zich zal kunnen scharen. Zo blijven de groenen, na een eerste ontmoeting met Von der Leyen, bijzonder sceptisch.

Meest gelezen