Videospeler inladen...

CNN-reporter die zich woede van Trump op de hals haalde: "Moeilijk rechtop te blijven als president je van de weg rijdt"

De relatie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de pers is getroebleerd, zoveel is duidelijk. Ook Jim Acosta, Witte Huis-verslaggever voor CNN, heeft al ernstige aanvaringen gehad met Trump. Hij schreef er een boek over: "Vijand van het volk, een gevaarlijke tijd om de waarheid te vertellen". In een interview met "Terzake" gaf Acosta meer uitleg bij het hoe en het waarom van zijn boek. 

Misschien herinnert u zich de opmerkelijke beelden van november vorig jaar nog: CNN-correspondent Jim Acosta wil tijdens een persmoment in het Witte Huis een kritische vraag stellen aan Trump, maar de president wil niet antwoorden en laat de microfoon afnemen. Acosta probeert nog aan te dringen, waarna Trump de journalist verbaal aanpakt. "CNN zou zich moeten schamen dat u voor hen werkt. U bent een onbeleefde, vreselijke persoon."

Het was niet de eerste keer dat Jim Acosta een aanvaring had met Trump. Hij heeft nu een boek geschreven over de relatie tussen Trump en de pers: "Vijand van het volk". Een verwijzing naar hoe Trump sommige persmedia noemt. "Het is niet de pers die 10.000 valse of misleidende uitspraken heeft gedaan, de president wel", zegt de CNN-journalist in "Terzake". "Wij zijn niet de vijanden van het volk. We zijn hun verdedigers, we zijn er om ervoor te zorgen dat het publiek de informatie krijgt die heel belangrijk is voor hen."

Acosta wil met zijn boek naar eigen zeggen aantonen wat journalisten dezer dagen meemaken. "Ikzelf krijg bijna wekelijks doodsbedreigingen. Reporters zouden geen lijfwachten moeten hebben om naar politieke bijeenkomsten te gaan, maar het is nu wel noodzakelijk."

"Presidentieel gedrag ver weg van het normale"

De Witte Huis-correspondent koppelt dat negatieve klimaat aan het gedrag van president Trump. "De voorbije jaren hebben we gezien hoe Trump leden van de vrije pers heeft ontmenselijkt en zelfs voor een stuk heeft ontamerikaniseerd. Dat is doorgedrongen tot veel van zijn aanhangers. Journalisten zouden niet mogen worden gedemoniseerd, de laatste jaren hebben we presidentieel gedrag gezien dat veraf ligt van wat we als normaal zouden beschouwen."

"Als de pers vandaag zo weinig vertrouwen geniet bij de mensen, dan heeft dat volgens mij mogelijk te maken met het feit dat de president van de Verenigde Staten ons in de grond boort", zegt Acosta. "Het is moeilijk om als nieuwsreporter rechtop te blijven staan als de president je van de weg probeert te rijden."

Jim Acosta heeft overigens niet het gevoel dat hij als journalist de grens naar activisme overschrijdt. "Er zijn uiterst rechtse mensen die het debat willen laten gaan over ons gedrag en niet over het gedrag van de president. Als journalisten moeten we het over de feiten hebben en de waarheid verdedigen."

"Vijanden van het volk"

De CNN-journalist blijft hoe dan ook hoopvol en optimistisch. Volgens hem kunnen journalisten het vertrouwen terugwinnen van mensen die de pers niet meer geloven. "Dat kunnen we doen door met de mensen te blijven praten. Wanneer ik naar bijeenkomsten van Trump ga en met zijn aanhangers spreek, merk je dat je de gemoederen kan bedaren en dat mensen dan plots begrijpen dat ook ik een mens ben."

Volgens Acosta begint het in de Verenigde Staten ook door te dringen dat politieke leiders journalisten niet de "vijanden van het volk" zouden mogen noemen. "Kellyanne Conway, een van de belangrijkste raadgevers van president Trump, heeft me verteld dat ze niet akkoord gaat met het feit dat Trump ons zo noemt. En zij is niet zomaar een of andere Republikein."

Bekijk het interview met CNN-journalist Jim Acosta in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Bekijk de aanvaring vorig jaar tussen president Trump en Acosta:

Videospeler inladen...

Meest gelezen