De "energiewijk van de toekomst" ligt in Gent

Een huis energiezuinig maken, dat doet gewoonlijk ieder voor zich. Maar Gent heeft een woonwijk waar de bewoners dat samen doen en hun zonnepanelen en batterijen met elkaar delen. Het is een test van twee jaar waaraan 15 huizen deelnemen.

Gent noemt het de "energiewijk van de toekomst" omdat deze manier van omgaan met energie wel eens een voorbeeld zou kunnen zijn voor hoe we omgaan met energie in de toekomst.

Het is een samenwerkingsproject waarbij de inwoners van een hele wijk hun zonnepanelen en batterijen met elkaar delen. Er doen 15 huizen aan mee.

Door deze manier van samenwerken wordt het elektriciteitsnet in de wijk ontlast. "Elk voor zich met zonnepanelen, warmtepompen, batterijen, elektrische wagens... dat zou te belastend zijn voor het elektriciteitsnetwerk", zegt Jeroen Baets van initiatiefnemer EnerGent. "De kabels kunnen dat niet aan. Als je het net slim gebruikt, dan vermijd je dat de kabels moeten vervangen worden. Je kan dus een groot stuk kosten voor de maatschappij vermijden."

Sociaal gebeuren

"Een bijkomend voordeel is het sociale aspect", zegt Laure, een van de deelnemers.  

"Je praat erover met je buren, het project brengt ons samen en het schept een band. En we praten niet alleen over zonnepanelen hoor, ook heel veel over andere dingen!"

De "energiewijk van de toekomst" is een proefproject dat twee jaar zal duren, maar het ziet er al naar uit dat er verlengingen komen om andere aspecten uit te testen.

Meest gelezen