Videospeler inladen...

Dramatische beelden: cruiseschip scheert rakelings langs aangemeerd jacht in Venetië

In Venetië is een aanvaring tussen een cruiseschip, een jacht en enkele waterbussen op het nippertje vermeden. In erg slechte weersomstandigheden is een 294 meter lang schip een aangemeerd jacht op amper 15 meter, en 2 waterbussen op zo'n 30 meter voorbijgevaren. Toeschouwers op de kade filmden het gebeuren en verspreidden de beelden.

In de striemende regen en hagel, en met felle rukwind vanuit zee vaart het cruiseschip Costa Deliziosa door het bassin van San Marco. Aan boord van de waterbussen en op de kade verspreidt zich enige onrust: mensen beginnen te filmen en de beelden te streamen, met kritische commentaar op de havenautoriteiten die in dit weer toestemming hebben gegeven om uit te varen.

De sleepboten in dienst van de Venetiaanse haven slagen er maar op het nippertje in de steven van de Costa Deliziosa te wenden, net genoeg om een jacht te ontwijken dat aangemeerd ligt, en twee waterbussen in dienst.

Volgens de havenautoriteiten was het weer niet zorgwekkend op het moment dat het schip vertrok, maar was het in luttele minuten omgeslagen. 

Bekijk hieronder de beelden:

Videospeler inladen...

De schrik zit er bij de Venetianen duidelijk nog in. Het incident deed meteen denken aan het pas gebeurde ongeluk, op 2 juni, op nog geen 2 kilometer daar vandaan.

Door een technisch defect aan het cruiseschip MSC Opera én een gebroken sleepkabel van één van de sleepboten botste het schip toen tegen de kade. Daarna raakte het een boot met 110 toeristen. Bij die aanvaring raakten vijf mensen gewond. 

Herbekijk hieronder de beelden van de aanvaring op 2 juni in het Giudecca-kanaal in Venetië:

Videospeler inladen...

De Costa Deliziosa is 294 meter lang, weegt 93.000 ton en kan 3.700 passagiers en bemanningsleden vervoeren. Wie ooit al in Venetië geweest is, weet dat het kanaal dat als vaargeul dient voor zulke cruiseschepen erg krap is. Voor veel Venetianen is de maat vol en zijn die schepen veel te groot om het historische stadscentrum zo dicht te naderen. 

Maar een aantal grote internationale belangengroepen in de sector van het cruisetoerisme zetten de lokale overheden in Venetië onder druk om de toeristen de doorvaart van dichtbij te blijven gunnen. Deze nieuwe spectaculaire beelden doen de discussies weer even oplaaien. 

Meest gelezen