Videospeler inladen...

Yves Ghequière van Linkebeek legt vandaag eed als burgemeester af: "Zeker en vast een opluchting"

De meeste burgemeesters hebben maanden geleden de eed afgelegd, maar vandaag is het pas de beurt aan de burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem, en de komende weken aan de burgemeesters van Drogenbos en Sint-Genesius-Rode. Liesbeth Homans had als minister van Binnenlands Bestuur (N-VA) geweigerd om hen te benoemen, maar de Raad van State floot haar vorige week terug. "Het is zeker en vast een opluchting", reageert Yves Ghequière van Linkebeek op Radio 1.

De hele heisa ging over oproepingsbrieven. Bij de gemeenteraads­verkiezingen van oktober hadden de vier faciliteitengemeenten volgens Homans de taalwet niet nageleefd door op eigen initiatief oproepingsbrieven in het Frans te versturen. Dat gebeurde naar inwoners die zich hadden laten registreren om dergelijke documenten in het Frans te ontvangen.

Volgens Homans (foto onder) was die démarche strijdig met de taalwetgeving, die volgens haar bepaalt dat Franstaligen telkens opnieuw moeten vragen om een document in hun taal te ontvangen. De burgemeesters waren het daar niet mee eens en verwezen naar twee eerdere uitspraken waarin de Raad van State stelde dat Franstaligen maar één keer om de vier jaar moeten laten weten dat ze de documenten in hun taal willen ontvangen. Die Raad van State floot ook Homans vorige week terug, waardoor de burgemeesters nu hun eed kunnen afleggen.

Met twee de eed afleggen

Yves Ghequière (Link@venir) legt straks in Leuven bij de gouverneur de eed af als burgemeester van Linkebeek. Een opluchting, zegt hij in "De ochtend". Ghequière noemt vandaag - buiten de eedaflegging - een "gewone dag". "We hebben vanavond nog gemeenteraad om een schepen meer te hebben in ons college", vertelt hij.

Maar de eedaflegging is vooral belangrijk voor het functioneren van de gemeente zelf. "De eerste zes maanden van dit jaar zaten we met drie in het college, dat is natuurlijk weinig. Ik had wat mij betreft véél bevoegdheden (25) en dat is niet houdbaar."

Ik had 25 bevoegdheden, dat is niet houdbaar

Hoe zal het de komende jaren lopen? Homans is nu tijdelijk minister- president van de Vlaamse regering. Ze wordt misschien opgevolgd door partijgenoot Bart De Wever. "Ik hoop dat het geen moeilijke relatie is, daar is voor mij geen enkele reden toe. Ik heb de wet gevolgd. Ik ben geen vragende partij voor spanningen."

Yves Ghequière legt om 11 uur de eed af met collega Frédéric Petit ( LB-UNION) voor Wezembeek-Oppem. De andere burgemeesters doen dat de komende weken. Zij konden vandaag niet wegens privéredenen.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Luister hier naar het gesprek met burgemeester Yves Ghequière in "De ochtend":

Meest gelezen