Iran verrijkt uranium tot minstens 4,5 procent, EU vraagt Iran om zich te houden aan het nucleaire akkoord

Iran heeft aangekondigd dat het vanaf vandaag uranium verrijkt tot minstens 4,5 procent. Dat is meer dan de drempel van 3,67 procent die was opgelegd in het nucleaire akkoord van 2015. De Europese Unie roept Iran op om zich te houden aan de bepalingen van het nucleaire akkoord.   

"Deze ochtend heeft Iran de drempel van 4,5 procent overschreden voor de verrijking van uranium", liet het Iraanse staatsagentschap weten. 

Teheran had gisteren al aangekondigd de limiet van 3,67 procent niet langer te zullen respecteren.

De overschrijding luidt een tweede, meer gevoelige fase in van de geleidelijke terugtrekking van Iran uit het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 had gesloten met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China en Frankrijk) plus Duitsland en de Europese Unie.

Eerder had Iran ook al komaf gemaakt met de verplichting om maximaal 300 kilogram verrijkt uranium te stockeren. 

Nucleair akkoord onder druk

De Europese Unie roept Iran op om te stoppen met het verrijken van uranium en zich te houden aan de drempel die in het nucleaire akkoord is bepaald. 

Het akkoord staat zwaar onder druk sinds de Verenigde Staten zich vorig jaar eenzijdig terugtrokken en opnieuw zware sancties oplegden aan Iran. De VS zet ook andere landen die handel drijven met Iran onder druk om hetzelfde te doen.

Iran kondigde enkele maanden geleden aan dat het zich stapsgewijs aan zijn verplichtingen uit het nucleaire akkoord gaat onttrekken als de andere partners er niet in slagen om de Iraanse economische belangen te beschermen.

Meest gelezen