AP2007

Kaketoe verbaast wetenschappers met 14 dansjes

Snowball is een kaketoe die reageert op muziek. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden waarin hij lijkt te dansen op hits van Queen en Michael Jackson. Wetenschappers hebben aangetoond dat het dier effectief zijn bewegingen afstemt op het ritme van de muziek. Ze hebben zijn "dansjes" ook geïnventariseerd. 14 heeft hij er op zijn repertoire staan.     

Psycholoog Aniruddh Patel van de Amerikaanse Tufts University ontdekte Snowball zo'n 10 jaar geleden.  Hij zag het dier dansen in een videoclip op Youtube en contacteerde zijn baasje met de vraag of hij Snowball mocht onderwerpen aan een studie. Patel en zijn team lieten de kaketoe muziek horen waarvan ze het ritme regelmatig vertraagden of versnelden. Ze stelden vast dat het dier z'n bewegingen telkens aanpaste aan het ritme. Snowball was dus werkelijk in staat te dansen, synchroon met het ritme van de muziek.

Na die studie stelde het baasje van Snowball in de loop der jaren vast dat haar kaketoe af en toe met nieuwe dansjes uitpakte. Patel en zijn team hebben al die dansbewegingen nu geïnventariseerd. 14 verschillende heeft Snowball er, waarvan hij er sommige combineert. Zo kan hij onder meer stampvoeten, met zijn lichaam schommelen en headbangen.

Slimme soort

Snowball is een geelkuifkaketoe - een papegaaiensoort - waarvan geweten is dat het slimme dieren zijn. Ze kunnen werktuigen maken en zijn net als mensen in staat complexe klanken te produceren en moeilijke bewegingen aan te leren. Maar Snowball is het eerste, bestudeerde exemplaar dat ook kan dansen op muziek. 

Bekijk hieronder de videomontage die Patel en zijn collega's van de 14 dansjes gemaakt heeft. 

Meest gelezen