© Jens Van Ysacker

Kunstenaar Philippe Van Snick overleden: “omarmde het minimalisme, met een persoonlijke touch”

Kunstenaar Philippe Van Snick is overleden. Hij woonde en werkte in Brussel. Van Snick stond bekend als minimalist en werkte altijd met dezelfde 10 kleuren. “Maar daar maakte hij bijzondere kunstwerken mee”, zegt Chantal Pattyn, nethoofd van Klara. Van Snick werd 72.

Philippe Van Snick is misschien niet de meest bekende Belgische kunstenaar, maar wel een zeer invloedrijke. Hij werd in 1946 geboren in Gent en studeerde er ook, aan de koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij zette zijn eerste stappen als schilder, maar verkende al snel andere disciplines zoals film, fotografie en installaties.

Van Snick stond bekend als minimalist. “Hij heeft het minimalisme omarmd en er een persoonlijke touch aan gegeven”, zegt Chantal Pattyn, nethoofd van Klara. Hij werkte ook met een vast kleurenpalet van 10 kleuren, met de hoofdkleuren rood, geel en blauw, de secundaire kleuren oranje, groen en paars en met de ‘niet-kleuren’ wit, zwart, goud en zilver.

Het werken met die 10 kleuren beperkte Van Snick niet in zijn creaties. “Het zette hem niet vast, integendeel. Het liet hem vrij”, zegt Chantal Pattyn.

(Lees verder onder de foto)

Eén van de werken van Van Snick is te zien in Brussel, aan Tour & Taxis. "Groot Orgel" siert de gevel van het TIR-centrum aan de Havenlaan. Het is een monumentaal werk van 150 meter lang.

Van Snick heeft vele jonge kunstenaars beïnvloed

Chantal Pattyn, nethoofd Klara

Van Snick woonde en werkte in Brussel en gaf er jarenlang les aan de kunsthogeschool Sint-Lukas. “Daardoor heeft hij veel jonge kunstenaars beïnvloed” zegt Pattyn. “Hij kon begeesteren. Bij openingen van zijn tentoonstellingen liep het altijd vol met jonge mensen.” Van Snick stelde tentoon in binnen- en buitenland. In 2010 kreeg hij een grote overzichtstentoonstelling in museum M in Leuven, maar zijn werk is evengoed te zien in het MoMA New York.

Vorig jaar raakte ook bekend dat hij de werken voor het nieuwe VRT-gebouw zou maken.

Bekijk hieronder de documentaire "De poëzie van het systeem" over Philippe Van Snick. 

Meest gelezen