Archieffoto: lachgaspatronen
ROBIN UTRECHT

Lachgaspatronen gevonden in auto na zwaar ongeval in Kortessem waarbij 5 doden vielen

In de auto die zaterdagochtend met hoge snelheid inreed op de gevel van een café in Kortessem, zijn lachgaspatronen gevonden. Dat bevestigt het Limburgse parket. Bij het ongeval kwamen vijf mensen om het leven.

Lachgas inademen veroorzaakt een lichte roes. De patronen zijn vrij verkrijgbaar, maar het gebruik ervan is niet zonder risico. Of de jongeren in de auto ook effectief lachgas gebruikt hadden, is niet bekend.

De slachtoffers van het zware ongeval in Kortessem zijn 4 mannen en 1 vrouw, allemaal tussen de 18 en de 22 jaar oud. Het gaat om drie Belgen, een Nederlander en een man met de Portugese nationaliteit die in Nederland woonde. Een van de slachtoffers is de 19-jarige Mo Nitcheu, een speler van voetbalclub Sint-Truiden.

Lachgas in opmars

Eerder dit jaar meldde de Limburgse politie dat lachgas aan een opmars bezig is, nadat 4 jongeren op heterdaad betrapt waren. "We houden campagnes om het gebruik van het roesmiddel te stoppen, maar het blijft een hardnekkig probleem. Voor het oneigenlijk gebruik van lachgas kunnen we daarom een boete tot wel 350 euro opleggen", zei Dorien Baens van politie Limburg toen aan VRT NWS. 

Lachgas wordt via een gasfles in een ballonnetje gespoten. Gebruikers ademen het gas vanuit de ballon in, om het vervolgens lang vast te houden of juist in en uit te ademen. Via de longen komt het gas in het bloed terecht en gaat het direct naar de hersenen.

Het beoogde effect? Mensen raken door de drug in een korte roes, vaak gepaard met gelach en gegiechel. Gebruikers kunnen ook hallucinaties krijgen.

Risico's

Lachgas gaat gepaard met een aantal risico’s. De drug kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen, waardoor je hoofdpijn krijgt, sterker nog: mensen kunnen er flauw van vallen. Ook is er stikkingsgevaar, bij voorbeeld door het te inhaleren zonder tussendoor ook zuurstof in te ademen. Bij veelvuldig gebruik van lachgas kun je onvruchtbaar of impotent worden.

Deelname aan het verkeer na lachgas is gevaarlijk, omdat je door de drug niet goed kunt opletten. Ook bestaat de kans op hersen- en gehoorschade bij overmatig veel gebruik van lachgas.

Meest gelezen