MR zegt neen tegen de klaproosnota van PS en Ecolo

De MR schiet de klaproosnota van PS en Ecolo voor de Waalse formatie af. PS en Ecolo moeten nu hopen op de steun van CDH voor de minderheidsregering die ze op poten willen zetten.

PS-voorzitter Elio Di Rupo en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet legden eind vorige week een klaproosnota voor met daarin de grote lijnen van een akkoord tussen de twee partijen. Daarvoor consulteerden ze ook het middenveld. De PS en Ecolo hebben samen geen meerderheid in het Waalse parlement, maar willen een minderheidsregering vormen met steun van parlementsleden uit andere fracties.

Hoop op steun van CDH

De uiterst linkse PVDA schoot de nota al af en de MR doet dat nu ook. "Neen aan de klaproos, ja aan een solide meerderheid", laat de partij vandaag weten na een interne vergadering. De liberalen vragen "respect voor de uitslag van de verkiezingen". Ze nemen wel "akte van de bijdrage van het maatschappelijk middenveld".

PS en Ecolo moeten nu hopen op steun van CDH. PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw noemde de klaproosnota "op maat gemaakt" van die partij, maar voorzitter Maxime Prévot kondigde vlak na de verkiezingen al aan dat de humanisten in geen enkele regering willen stappen.

MR sluit een samenwerking niet uit

Tegelijkertijd doet de MR de deur voor een samenwerking met de twee linkse partijen niet dicht, preciseert voorzitter en uittredend premier Charles Michel. "De MR is constructief en zal positief en open reageren op elk initiatief dat solide en stabiele meerderheden beoogt, om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden."

Meest gelezen