Nieuwdonkmeer in Berlare is weer E. coli-vrij

Het Nieuwdonkmeer in Berlare is weer vrij van de E. coli-bacterie. Dat blijkt uit nieuwe stalen die het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft onderzocht. Vorige week werd een te hoge concentratie van die bacterie vastgesteld, en werd er een tijdelijk zwemverbod ingesteld.

Het is misschien wat te fris om te zwemmen, maar het water van de zwemvijver van het Nieuwdonkdomein in Berlare is weer in orde. Vorige week donderdag werd een hoge hoeveelheid E. coli-bacterie gevonden in het water. Dat is een bacterie die maag- en darmklachten kan veroorzaken.

Er kwam een tijdelijk zwemverbod voor jonge kinderen, mensen ouder dan 60 en personen met een zwakke weerstand, maar dat is nu niet meer van kracht. Dat blijkt uit nieuwe stalen die genomen worden. "De resultaten van de nieuwe stalen zijn zondag binnengekomen. Daaruit blijkt dat het water weer geschikt is om te zwemmen", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Watervogels wellicht boosdoener

De oorzaak van de bacterie is niet gevonden, maar het zou kunnen dat watervogels ermee te maken hebben. Moonens: "Een vervuiling met E. coli komt vaak uit uitwerpselen van watervogels, die zorgen voor een piek van het bacterie in het water. Gelukkig verdwijnt dat dan ook snel." Zorg en Gezondheid vermoedt dat het ook in dit geval de oorzaak is.

Meest gelezen