Videospeler inladen...

Nieuwe Griekse premier Mitsotakis legt de eed af

De nieuwe premier van Griekenland, Kyriakos Mitsotakis, heeft de eed afgelegd bij de Griekse president. De rechts-conservatieve partij van Mitsotakis, Nea Dimokratia, won gisteren met een ruime voorsprong de verkiezingen in Griekenland, ten koste van de linkse Alexis Tsipras die de afgelopen vier jaar premier was.

Het gaat snel voor Mitsotakis. Nauwelijks een halve dag na zijn overtuigende verkiezingsoverwinning heeft hij al de eed afgelegd als nieuwe premier van Griekenland. Er was geen tijd nodig om een coalitie te vormen, want Nea Dimokratia heeft een absolute meerderheid behaald in het parlement dankzij de bonus van 50 zetels die de grootste partij in Griekenland er standaard bijkrijgt.

Kort voor de middag kwam Mitsotakis met zijn vrouw en drie kinderen aan bij de ambtswoning van de Griekse president. Daar legde hij de eed af voor een vertegenwoordiger van de Grieks-Orthodoxe kerk. Zoals de Griekse traditie het wil, ging dat dat gepaard met orthodox gezang en met de bijbel erbij.

Later vandaag zal Mitsotakis de namen bekendmaken van de nieuwe Griekse ministers, die morgen de eed zullen afleggen. Woensdag is er al een eerste bijeenkomst van de nieuwe regering.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen