Brussel vernoemt nieuwe brug over kanaal naar holebi-activist Suzan Daniel

De Brusselaars mochten via een wedstrijd de naam van een nieuwe brug kiezen. Ze kozen overweldigend voor de naam van Suzan Daniel, een symbool van de holebi-beweging. De Zinnekesbrug eindigde op de tweede plaats.

De bouw van de nieuwe brug over het kanaal Charleroi-Brussel-Willebroek start in het najaar. Ze zal de verbinding vormen tussen het Noordstation en de site van Tour en Taxis. De brug is bedoeld voor voetgangers en fietsers, maar ook het openbaar vervoer zal er gebruik van maken. 

Via een wedstrijd mochten de Brusselaars een naam kiezen voor de brug. Vijf namen belandden op de shortlist. Daarvan haalde "Suzan Daniel" het dus vóór "Zinnekesbrug", "Pont d'ici tot Ginderbrug", "Agnes Vardabrug" (naar de in Brussel geboren Franse cineaste, die onlangs overleed) en "22 maartbrug" (naar de datum van de aanslagen in Brussel in 2016).

Als de brug vernoemd zou worden naar een persoon, ging de voorkeur uit naar een vrouw. Suzan Daniel was een lesbische activiste, die aan de basis lag van de eerste holebi-groeperingen in België. Ze kwam in de jaren 30 terecht in het Brusselse holebi-milieu, waar ze al snel een leidersfiguur werd. Nadat ze in 1953 in Amsterdam deel had genomen aan een congres over seksuele gelijkheid, besloot ze een holebi-vereniging op te richten in België. Het was de eerste dergelijke vereniging in ons land. 

Uitzonderlijk was ook dat ze opgericht werd door een vrouw. In de meeste andere landen waren mannen de pioniers van de holebi-beweging. Er bestaat nog altijd een holebi-archief dat naar haar genoemd is. Zijzelf is overleden in 2007.

(lees verder onder de foto)

copyright: Fonds Suzan Daniel

Taboe

Suzan Daniel was niet haar echte naam. Ze heette eigenlijk Suzanne De Pues. "Ze gebruikte een alias", zegt Marcia Poelman van het Roze Huis Cavaria in Antwerpen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat zegt heel erg veel over de jaren 50 in België, toen ze die groepering opgestart heeft. Er was toen nog een heel groot maatschappelijk taboe rond homoseksualiteit."

Alles gebeurde heel erg in het geheim. Zo heette de groepering die ze oprichtte het Cultuurcentrum België. "Er was geen enkele verwijzing naar het LGBT-gegeven (lesbian, gay, bisexual, transgender)", zegt Poelman. Volgens haar is Suzan Daniel nog altijd een rolmodel, niet alleen als holebi-activiste, maar ook als feministe. 

Beluister hier het gesprek over Suzan Daniel in "De wereld vandaag":

Meest gelezen