Duikers halen 4,5 ton afval uit scheepswrak De Westhinder in de Noordzee

Er belandt nog altijd veel te veel afval in de Noordzee. Dat bewijst de overheid, nadat ze onderzocht heeft hoeveel rommel er aan het scheepswrak de Westhinder is blijven hangen. Duikers haalden ruim vier en een halve ton boven.

Onlangs hebben duikers in opdracht van de overheid de Westhinder schoongemaakt. Ruim vier en een halve ton rommel is er ontdekt en bovengehaald. Daarmee is volgens de overheid duidelijk dat vissers een extra inspanning kunnen doen om de Noordzee properder te houden. Maar eigenlijk kan iedereen daarbij helpen. 

Van lichtschip tot voorbeeld om op te ruimen

De Westhinder was een lichtschip, een lichtbaken dat andere schepen hielp om veilig de kust te kunnen bereiken. Het schip zonk in 1912 na een aanvaring op 30 kilometer van Nieuwpoort. Het wrak werd maritiem erfgoed. De diensten Leefmilieu en Volksgezondheid van de overheid die het onderzoek op het wrak hebben uitgevoerd, zeggen dat de Westhinder opnieuw de weg toont, maar ditmaal naar hoe we de Noordzee netter kunnen maken. 

Enorm veel rommel

Jan Vermeire van het duikteam Ephyra vertelt wat het team heeft bovengehaald: tweeduizend kilo ijzer, viskorren en kettingen, duizend kilo vislood en 1.500 kilo visnetten en andere plastic troep. Volgens marien bioloog Jan Haelters heeft de rommel duidelijk een negatieve invloed op een aantal zeezoogdieren en op zeevogels. Vissen kunnen verstrikt raken in verloren gegane netten. Kreeften ook.

Afval blijft heel lang in het milieu en heeft ongetwijfeld negatieve effecten op de hele voedselketen. De overheid zal het wrak verder schoon houden en de actie ook uitbreiden naar andere wrakken.

Bekijk hieronder een filmpje over de opruimactie van de Westhinder:

Meest gelezen