Videospeler inladen...

"Laten we praten": Oekraïense president Zelenski roept Poetin op tot vredesgesprekken

De nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin opgeroepen tot een ontmoeting om te spreken over vrede in Oost-Oekraïne. Vanavond is Zelenski in Kiev ook gastheer van een top tussen Oekraïne en de topfunctionarissen van de Europese Unie. 

"We moeten praten? Laten we praten." Met die woorden richt Zelenski zich in een videoboodschap op sociale media tot zijn Russische ambtsgenoot Poetin. Zelenski stelt een ontmoeting voor in Minsk, Wit-Rusland, om vredesgesprekken te voeren over Oost-Oekraïne. 

Het Oekraïense leger vecht al vijf jaar tegen door Rusland gesteunde separatisten in de twee meest oostelijke regio's van Oekraïne. Zelenski, die enkele maanden geleden werd verkozen als nieuwe president, riep een oplossing voor het conflict uit tot zijn belangrijkste prioriteit.

De vredesgesprekken in Minsk die Zelenski in gedachten heeft, zouden voor hem ook moeten worden bijgewoond door de leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Wit-Rusland. 

Moskou zegt het voorstel van Zelenski in overweging te nemen, maar nog niet te zullen antwoorden. "We moeten begrijpen of er vooruitzichten zijn voor deze ontmoeting en welk format wordt voorgesteld", zegt de woordvoerder van Poetin.

Top Oekraïne-EU

Vandaag ontvangt Zelenski in de Oekraïense hoofdstad Kiev overigens de topfunctionarissen van de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn in Kiev.

Het is de eerste top voor Zelenski. Met de top willen Oekraïne en de EU de economische en politieke banden aanhalen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen