Videospeler inladen...

Te veel lood in leidingwater in drie Brusselse politiegebouwen, vakbonden vragen "transparantie"

In drie gebouwen van de politie in Brussel heeft waterleidingbedrijf Vivaqua een overschrijding van de EU-norm lood vastgesteld. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Aan de kranen hangen nu waarschuwingen om het water niet te drinken. De vakbonden reageren bezorgd. Volgens hen is het probleem groter dan de federale politie doet uitschijnen.

Begin juni nam waterleidingsbedrijf Vivaqua in totaal 43 stalen van leidingwater in enkele politiegebouwen. In drie gebouwen werd een overschrijving van een EU-norm vastgesteld. Het gaat om de complexen De Witte de Haelen, de Kroon en Geruzet. Daar zitten onder meer diensten van de bijzondere eenheden, de dienst beveiliging personen - bevoegd voor onder meer geldtransporten, de dienst publieke veiligheid - met onder meer de cavalerie -, en een deel van de luchthavenpolitie.

Kazerne Geruzet, een van de gebouwen waar een probleem is met het drinkwater.

Het personeel werd via een brief op de hoogte gesteld van die overschrijdingen. "In drie gebouwen is een probleem met drinkwater vastgesteld. Aan de kranen zijn waarschuwingen aangebracht dat het water niet drinkbaar is. Er is flesjeswater ter beschikking gesteld van de medewerkers", zo staat er te lezen. 

Uit een gelekt document blijkt dat de lood-waarden tot 13 keer te hoog zijn. Dat is geen kleine overschrijding

Marc Duplessis, socialistische vakbond ACOD

Maar de vakbonden maken zich ernstige zorgen. Volgens de bonden minimaliseert de federale politie het probleem. "In de brief staat dat het overgrote deel van de resultaten bevredigend is. Maar uit een uitgelekt document dat we konden inkijken, blijkt dat het probleem groter is", zegt Marc Duplessis van de socialistische vakbond ACOD. "In het document spreekt men óók onder meer van hoge waarden nikkel en zink. En bovendien blijken de waarden lood tot 13 keer hoger dan de EU-norm. Dat is geen kleine overschrijding. Het zet uiteraard kwaad bloed."

In de brief staat trouwens ook te lezen dat er inderdaad nog andere problemen zijn vastgesteld, maar het gaat voornamelijk om sanitair, waar het water niet als drinkwater wordt gebruikt. In één ander gebouw wordt nog gevraagd om niet van het water te drinken, omdat er nog verduidelijkende testen nodig zijn. Dat die extra zinnen daar staan zonder extra uitleg, vindt Duplessis niet kunnen. "Dat kan toch niet. We zijn echt verbolgen door de resultaten. Zorg dat we voldoende waterpunten hebben, zodat mensen water kunnen nemen. Als je thuis water drinkt van de kraan, ga je er toch ook van uit dat het voor consumptie geschikt is", aldus Duplessis. "We willen uitleg krijgen zodat we weten wat er aan de hand is, en hoe we ons kunnen beschermen."

De federale politie erkent het probleem, maar verwijst naar de Regie der Gebouwen, die bevoegd is om de leidingen te vervangen. De vakbonden hopen dat dat snel gebeurt. Want de problemen met de infrastructuur slepen al lang aan, zeggen ze. "Loden leidingen zijn al jaren niet meer toegelaten, waarom duurt het zo lang? De gebouwen zijn bijna vervallen, om niet te zeggen dat je bepaalde gebouwen gewoon zou moeten toedoen omdat je er geen mensen meer in kan steken", aldus Marc Duplessis.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" (lees voort onder de beelden):

Videospeler inladen...

"Te hoge waarden lood in kraantjeswater kan onder meer bloedarmoede veroorzaken"

Toxicoloog Jan Tytgat bevestigt dat de overschrijding van een EU-norm voor lood geen lachertje is. "De kortetermijngevolgen vallen meestal wel mee.  Heel hoge waarden kunnen wel darmkrampen en buikpijn veroorzaken, maar dat komt zelden voor. Maar de bezorgheid is meer voor de lange termijn. Je krijgt dan bloedarmoede, het is toxisch voor de nieren en het zenuwstelsel, en het skelet gaat brozer worden", zegt Tytgat. "Je kan het ook niet proeven of zien wanneer de norm overschreden is."

Herbekijk hieronder zijn commentaar in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen