Vliegbasis Kleine Brogel in Limburg wordt verbouwd voor komst F-35-gevechtsvliegtuigen

De vliegbasis van Kleine Brogel zal grondig vernieuwd worden tegen de komst van de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen. Er komen nieuwe loodsen, een verblijf voor piloten en technici en een centrum voor vliegsimulatoren.

De kosten voor het aanpassen van de basis van Kleine Brogel en de vliegbasis van Florennes worden op 275 miljoen euro geraamd. Dat blijkt uit de openbare aanbesteding die de krant De Morgen kon inkijken. Er worden onder meer nieuwe loodsen en een verblijf voor de piloten en de technici gebouwd. En er komt een centrum voor vliegsimulatoren.

"Simulatie wordt in de toekomst nog belangrijker", vertelt basiscommandant Jeroen Poesen. "Zeker voor de F-35 krijgt simulatie een heel belangrijk aandeel. We zullen dus veel minder met de F-35 vliegen. En daardoor zal er ook minder geluidsoverlast zijn voor de omwonenden."

Timing

De verbouwingen aan de basis van Kleine Brogel zijn voor 2023-2024 gepland. "De eerste F-35's worden in 2023 in de Verenigde Staten aan België geleverd", gaat Poesen verder. "En vanaf 2025 worden de eerste toestellen in Florennes verwacht, en vanaf 2027 ook in Kleine Brogel."

Nog werkzaamheden

Er zijn nog meer werken gepland op de vliegbasis. "En dat staat volledig los van de komst van de F-35. Zo krijgt onze landingsbaan een nieuw toplaag. En momenteel zijn we een nieuwe verkeerstoren aan het bouwen, die werkzaamheden zijn nu bezig. En dan moeten we nog enkele andere gebouwen vervangen." Een groot deel van de werkzaamheden worden betaald door de NAVO. "Zo vloeit een deel van het NAVO-geld terug naar België en Belgische ondernemers." 

Het leger blijft een grote werkgever in Limburg. Op de vliegbasis van Kleine Brogel werken nu 1.350 mensen, 1.000 daarvan wonen in Limburg.

Meest gelezen