Is uw moestuin vrij van zware metalen? Controleer het bij het Provinciaal Instituut voor Hygiëne

Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen heeft vandaag zijn 500.000e staal onderzocht. Ook als gewone burger kunt u er terecht om uw waterput of moestuin te laten onderzoeken.

Het Instituut onderzoekt elk jaar zo'n 20.000 grond- en vooral waterstalen. Afvalwater, lozingen van bedrijven bijvoorbeeld, de controle van waterzuiveringsstations, leidingwater en zwemwater. Ook slib wordt er onderzocht. Dat gebeurt in opdracht van de provincie, de gemeenten of de Vlaamse overheid.

Waterput en moestuin

Ook gewone mensen kunnen er terecht. "Mensen die een waterput hebben kunnen dat water laten onderzoeken", zegt directeur Vera Nelen, "vooral als ze dat water willen gebruiken om te koken of te drinken".

"Daarnaast onderzoeken we moestuintjes op zware metalen", gaat Vera Nelen verder. "Want in de provincie Antwerpen zijn er nogal wat gebieden die verontreinigd zijn met zware metalen, en daar is het belangrijk dat mensen weten of ze veilig groenten kunnen kweken."

Twee keer per jaar onderzoekt het Provinciaal Instituut voor Hygiëne ook de loodwaarden in het bloed van de kinderen in Hoboken.

Er zijn maar twee provincies in Vlaanderen met een Provinciaal Instituut voor Hygiëne, ook Oost-Vlaanderen heeft er één. Meer informatie over het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen vindt u hier

Meest gelezen