Kijken we straks dwars door zonnepanelen uit het vensterraam?

Wetenschappers, van onder meer de universiteiten van Hasselt en Leuven, hebben samen met Europese onderzoekers en bedrijven een nieuw materiaal ontwikkeld dat het rendement van zonnepanelen sterk moet verhogen. Samen werken ze ook aan zonnepanelen waar u door kunt kijken en die als venster gebruikt kunnen worden.

Het nadeel van de bestaande silicium zonnepanelen is hun beperkte rendement. De onderzoekers hebben binnen Energyville gezocht naar een nieuw materiaal waarmee veel meer elektriciteit uit het zonlicht gehaald kan worden.

Dat hebben ze uiteindelijk gevonden in een samenstelling van koper-zink-germanium-selenide. Dat kan als tweede laag op het silicium aangebracht worden en levert een rendement dat nog nooit eerder werd bereikt bij zonnepanelen. Volgens professor Bart Vermang (UHasselt) kunnen die nieuwe toepassingen vrij snel in de praktijk gebracht worden.

Doorzichtige zonneramen

Tegelijk zijn de onderzoekers bezig met een nieuw Europees project. Het is de bedoeling om zonnepanelen te ontwikkelen die als perfect doorzichtig glasraam in gebouwen gebruikt kunnen worden. Tot nu toe bestaat al iets gelijkaardigs, maar zulke ramen zijn niet doorzichtig.

“De nieuwe panelen zullen het - voor het menselijk oog onzichtbare - ultraviolet en infrarood van zonnestralen opvangen en omzetten in groene elektriciteit. Over drie jaar hopen we de eerste prototypes klaar te hebben.” 

Meest gelezen