Ross Perot (midden) in debat met president George Bush (links) en diens uitdager Bill Clinton (rechts).
AP1992

Amerikaanse miljardair en ex-presidentskandidaat Ross Perot overleden

De Amerikaanse miljardair en gewezen presidentskandidaat Ross Perot is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie gemeld aan Amerikaanse media. Als onafhankelijke kandidaat deed Perot zowel in 1992 als in 1996 een gooi naar het presidentschap. Vooral in 1992 speelde hij een opvallende rol in de presidentsrace, door 19 procent van de stemmen binnen te halen.

Ross Perot was 89 en leed aan leukemie. De laatste jaren was hij wat uit de belangstelling verdwenen, maar in de jaren 90 was hij een opmerkelijke figuur, zowel in de zakenwereld als in de politiek.

De conservatieve Texaanse miljardair stapte -een beetje als voorganger van Donald Trump- in de politiek op een golf van ongenoegen bij de kiezers. In 1992 kwam hij op als onafhankelijke presidentskandidaat en betaalde zijn campagne grotendeels uit eigen zak. Hij haalde toen 19 procent van de stemmen, het beste resultaat voor een onafhankelijke kandidaat in meer dan 80 jaar. (Lees verder onder de foto).

Perot werd toen verantwoordelijk geacht voor de nederlaag van de Republikeinse president George Bush Sr. omdat hij conservatieve kiezers had weggelokt. De lachende derde was de Democratische uitdager Bill Clinton die toen president werd. 

Vier jaar later deed Perot opnieuw een gooi naar het Witte Huis. Deze keer had hij een heuse Reform Party rond zich verzameld. Toch kon Perot zijn succes van 1992 niet herhalen en deemsterde zijn partij weg. (Lees verder onder de foto).

Perot was echter vooral een succesvol ondernemer. Ondanks zijn arme afkomst kon hij zich in de zakenwereld opwerken. Zo was hij in 1962 de oprichter van het technologiebedrijf EDS, dat hij in '92 verkocht aan General Motors. Nadien richtte hij een nieuw bedrijf op, Perot Systems. 

De zakenman zat ook niet verlegen voor een stunt. Zo huurde hij in 1978 enkele gewezen leden van de "Green Berets", een eenheid van special forces, in om twee van zijn personeelsleden te redden uit Iran dat toen in volle revolutie verzeild was geraakt. Perot zou een vermogen van meer dan vier miljard dollar hebben.

Meest gelezen