Bedrijf achter website Newsmonkey lanceert Vlaamse versie van papieren tijdschrift Newsweek

Vanaf vandaag ligt een nieuw maandblad in de winkel: een Nederlandstalige versie van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. "We gaan niet gewoon woordelijk stukken uit het Engels vertalen", zegt hoofdredacteur Famke Robberechts aan VRT NWS. Het nieuwe tijdschrift wordt uitgegeven door het bedrijf achter website Newsmonkey.

In tijden dat steeds minder mensen kranten en magazines kopen, lijkt het een vreemde zet om een nieuw papieren tijdschrift op de markt te brengen. "We hebben een lezersonderzoek gedaan en er is nog plaats voor een maandblad in Vlaanderen dat dieper ingaat op de onderwerpen", legt Robberechts uit. "We proberen weg van de waan van de dag te blijven en oplossingen te zoeken voor bestaande problemen door ook over onze grenzen heen te kijken."

Hoewel de naam "Newsweek" het anders doet vermoeden, wordt het wel degelijk een maandblad. "Het is wat het is", zegt de hoofdredacteur daarover. "We konden de naam niet veranderen, want dan verliezen we de gigantische journalistieke nalatenschap. Newsweek is al 80 jaar lang aanwezig bij de belangrijkste gebeurtenissen."

De Amerikaanse Newsweek gaat ons eerder journalistiek voeden, dan dat we het overnemen

Famke Robberechts, hoofdredacteur Newsweek België

Robberechts onderlijnt dat ze niet gewoon artikels uit het moederblad gaan vertalen. "De Amerikaanse Newsweek gaat ons eerder journalistiek voeden, dan dat we het overnemen." Er komt een vaste Vlaamse redactie van 7 medewerkers, aangevuld met een 25-tal freelancers. Een van die vaste pennen wordt overigens Wouter Verschelden, bekend van nieuwssite Newsmonkey. Ook Mick Van Loon (ex-HLN.be) gaat voor Newsweek schrijven.

Naast het maandblad komt er driemaandelijks een special over een onderwerp uit. Het eerste nummer dat vandaag in de winkel ligt, is zo’n special en gaat over de maanlanding. Daarnaast komt er een digitaal weekblad dat voor abonnees elke vrijdag in hun (digitale) bus valt. Er komt ook een betalende nieuwssite.

25.000 exemplaren

Het eerste nummer wordt op 25.000 exemplaren gedrukt. Het volgende nummer is er pas eind september en zou al op 30.000 exemplaren gedrukt worden. Ter vergelijking: weekblad Knack heeft een oplage van ruim 100.000. Een dagblad zoals Het Laatste Nieuws ruim 300.000.

Newsweek is een van oorsprong Amerikaans tijdschrift, al bestaan er wereldwijd verschillende versies. In ons land was dat tot nu nog niet het geval. Het bedrijf GMGroup heeft in België de rechten voor Newsweek verworven. GMGroup is de nieuwe naam van Definitive Groove, het bedrijf achter nieuwssite Newsmonkey. Nieuwe investeerder van GMGroup is Paul Gheysens, vooral bekend als de topman van vastgoedbedrijf Ghelamco en voetbalclub Antwerp.

Meest gelezen