Laatste dag om uw belastingaangifte in te dienen, vermijd deze vaak voorkomende fouten

Vandaag is de laatste dag om uw belastingaangifte door te sturen via Tax-on-web. Om u te helpen in uw haast niets over het hoofd te zien, lijsten we nog even de meest voorkomende fouten op.

Wie zijn belastingaangifte op papier invult, had daarvoor tot 28 juni de tijd. Wie Tax-on-web gebruikt, had normaal gezien tot 11 juli. Maar omdat de website af en toe te kampen heeft met technische problemen, is de deadline opgeschoven naar maandag 15 juli. Al ruim 2 miljoen Belgen hebben hun elektronische aangifte doorgestuurd. Heeft u een boekhouder ten slotte, dan moet uw aangifte pas in het najaar binnen zijn. 

Let wel: heeft u net als ruim 3 miljoen Belgen een voorstel van vereenvoudigde aangifte gekregen? Dan hoeft u geen aangifte meer in te dienen. Of toch als u akkoord gaat met de voorgestelde gegevens. Indien niet, dan kan u aanpassingen doorvoeren via Tax-on-web.

De aangifte in Tax-on-web is vooraf ingevuld met alle gegevens die de fiscus heeft (loon, pensioensparen, giften, enzovoort). In veel gevallen hoeft u zelf weinig tot niets in te vullen, en is het vooral een zaak van goed te controleren en na te kijken of er niets ontbreekt. Verzamel dus op voorhand de nodige gegevens en documenten. Inloggen op Tax-on-web doet u met uw e-id of met de app Itsme. 

Vermijd in elk geval een laattijdige aangifte, want er kunnen boetes van 50 tot 1.250 euro en belastingverhogingen van 10 tot 200 procent opgelegd worden.

Ondanks de hulp van de fiscus blijft de belastingaangifte voor veel mensen een ingewikkeld kluwen. We lijsten met de hulp van de FOD Financiën enkele vaak voorkomende fouten op.

1) Ondertekenen en verzenden

Het lijkt evident, maar het wordt soms toch over het hoofd gezien. Als u aanpassingen in uw aangifte doorvoert, is "akkoord gaan" niet genoeg. U moet in Tax-on-web de aangifte elektronisch ondertekenen en verzenden. Opgelet ook: als u een gezamenlijke aangifte indient met uw partner, moeten beiden de aangifte ondertekenen.

2) Inkomsten vergeten aan te geven, vooral uit het buitenland

Heel wat mensen maken fouten tegen het correct ingeven van inkomsten naast het loon. Vooral inkomsten uit het buitenland, bijvoorbeeld uit spaarrekeningen of aandelen, worden wel eens vergeten. "Maar het kan ook gaan om een buitenverblijf", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. "Zelfs als dat niet verhuurd wordt, moet u daarvoor de huurwaarde aangeven.

Om te weten welke buitenlandse inkomsten u moet aangeven, heeft de FOD Financiën een online toepassing.

3) Personen ten laste

Personen ten laste geven een bijkomend belastingvoordeel. In de meeste gevallen gaat het om de eigen kinderen, of bijvoorbeeld een inwonende, zorgbehoevende ouder. Wat tot verwarring kan leiden, is dat de fiscus kijkt naar de toestand op 1 januari 2019. Concreet: als u vader of moeder bent geworden voor 1 januari 2019, dan geldt uw kind als persoon ten laste op deze aangifte. Viel de geboorte op 2 januari of later, dan is dat pas het geval op de aangifte voor volgend jaar.

4) De hypothecaire lening

De aangifte van de hypothecaire lening blijft voor veel belastingplichtigen een kluwen: woonbonus, geïntegreerde woonbonus, gewestelijk of federaal, enzovoort. Onder welk systeem u valt, hangt af van het jaar waarin de lening werd afgesloten. Nu, in veel gevallen zijn de gegevens al automatisch ingevuld. En er is ook de ingebouwde wizard in Tax-on-web die u voorthelpt.

Nog vragen? De website van de FOD Financiën biedt antwoorden. U kunt er ook telefonisch terecht. Alle contactgegevens vindt u hier.

Herlees ook onze reeks "Eerste hulp bij belastingen" uit 2018.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen