AFP or licensors

Britse oppositiepartij Labour wil nieuw brexit-referendum

Jeremy Corbyn, de leider van de linkse Britse oppositiepartij Labour, roept de regerende Conservatieve Partij op om een nieuw referendum over de brexit te organiseren.

De Conservatieven wijzen binnenkort aan wie de nieuwe partijleider en dus de nieuwe Britse eerste minister zal worden. Die strijd gaat tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt. Wie het ook wordt, hij zal tegen 31 oktober een scenario over de brexit moeten hebben, want op die dag zou de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een feit moeten zijn. Een no-deal scenario behoort ook tot de mogelijkheden.

Jeremy Corbyn zegt nu dat de volgende Conservatieve leider "het vertrouwen zou moeten hebben om zijn deal (of no-deal) opnieuw aan het volk voor te leggen", in een tweede brexit-referendum. En in dat geval zou Labour campagne voeren om in de Europese Unie te blijven, "tegen ofwel een no-deal ofwel een Conservatieve deal die de economie en de jobs niet beschermt", schrijft Labour-leider Corbyn aan zijn leden.

En dat is toch wel een bocht. "In die zin dat de positie van Labour tot nu toe dubbelzinnig was", zegt VRT-journalist en Verenigd Koninkrijk-kenner Ivan Ollevier. "De basis van de partij, de meeste leden, waren tot nu toe voorstander van een tweede brexit-referendum. De leider van de partij - Jeremy Corbyn - was nog niet zover. Maar onder druk van zijn partijleden en van zijn parlementsleden is hij nu toch gezwicht."

Wat Labour zelf zou doen met de brexit mocht de partij aan de macht komen na eventuele nieuwe verkiezingen, maakt Corbyn niet duidelijk. Eerder verwierp de partij al de deal die huidig ontslagnemend premier Theresa May (van de Conservatieven) had voorgesteld, en de Europese Unie verlaten zonder deal is voor Labour ook geen optie. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen