Britse parlement steunt recht op abortus en homohuwelijk in Noord-Ierland

De Britse parlementsleden hebben amendementen goedgekeurd om het recht op abortus en op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht uit te breiden tot Noord-Ierland, als tegen 21 oktober geen nieuwe regering gevormd is voor deze regio.

Londen beheert de lopende zaken van de regio, die sinds januari 2017 geen regering heeft. Dat komt omdat de partijen in Belfast er sindsdien niet in slagen om een meerderheid te vinden voor een nieuwe regionale regering. Vandaag maakten parlementsleden van Labour van de gelegenheid gebruik om de amendementen in te dienen en te doen goedkeuren. Ze proberen daarmee het verzet van de grootste Noord-Ierse partij, DUP, te omzeilen.

In Engeland, Wales en Schotland is abortus sinds 1967 toegelaten, maar in Noord-Ierland is de ingreep verboden tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Overtreders riskeren een levenslange gevangenisstraf krachtens een wet uit 1861. Ook het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is verboden in Noord-Ierland, terwijl het in de rest van het Verenigd Koninkrijk toegestaan is.

Nu betekent de stemming van vandaag nog niet dat abortus en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht morgen al mogelijk zijn in Noord-Ierland. Zo moet het Hogerhuis nog stemmen over de kwesties, maar gezien de grote meerderheden in het Lagerhuis, lijkt dat niet echt een probleem.

Bovendien hebben de partijen in Noord-Ierland nog tot 21 oktober de kans om een nieuwe regering te vormen die dan de controle over de Britse regio opnieuw zou kunnen overnemen van Londen. Als dat gebeurt, kan het Noord-Ierse parlement de twee wetsvoorstellen van vandaag nog terugschroeven en blijft alles zoals het is. 

 

Meest gelezen