Brusselse onderhandelaars werken verder aan een akkoord tegen het einde van de week

De onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering zitten sinds 14 uur opnieuw samen in het Brussels Parlement. De delegaties van socialisten, groenen, Open VLD en DéFI zaten maandag ook al tot middernacht rond de tafel. Het lijkt erop dat de werkzaamheden goed vorderen.

Wie het parlement via de hoofdingang betreedt, houdt zich bijna volledig aan de afgesproken mediastilte, maar uit indiscreties valt af te leiden dat het werk goed vordert. Naar verluidt zijn naast mobiliteit, economie, werk en vorming, ook milieu en het bicommunautaire luik nagenoeg afgerond. Vandaag ligt ook het delicate dossier van de netheid, met Net Brussel, op tafel.

Onkelinx verwacht de MR niet in Brussel aan tafel

Dat de zes delegaties - PS, Ecolo en DéFI aan Franstalige kant, Groen, Open VLD en one.brussels aan Nederlandstalige kant - er een strak tempo op na houden, kan te maken hebben met de situatie in Wallonië. De Franstalige liberalen komen er steeds meer in beeld voor de vorming van een Waalse regering nadat MR, CDH en PVDA de klaproosnota van PS en Ecolo hebben verworpen.

Voor Laurette Onkelinx, PS-onderhandelaarster en voorzitster van de Brusselse PS-federatie, kan er geen sprake van zijn om de MR ook in Brussel aan boord te hijsen - iets waarop overigens ook Open VLD had aangedrongen bij de start van de formatiebesprekingen. "De MR was niet voorzien. De onderhandelingen zijn volop bezig en verlopen constructief", klonk het vastberaden.

Partijen bereiden regeringsdeelname voor

Het is nog onduidelijk wanneer er witte rook te verwachten is uit de schoorsteen van het Brussels Parlement, maar hier en daar spreekt men toch al van het einde van de week. Een aantal partijen zijn alvast voorbereidingen aan het treffen voor toetredingscongressen begin volgende week.

De deadline van 21 juli voor een nieuwe Brusselse regering lijkt daarmee nog steeds in het vizier, al dan niet met het vertrouwen van het parlement.

Meest gelezen