Egbert Lachaert (Open VLD) "Surrealistisch schouwspel van oppositie tegen aftredende regering"

Tijdens een debat in de Kamercommissie Begroting heeft fractieleider Egbert Lachaert (Open VLD) zwaar uitgehaald naar PS en N-VA, die zich volgens hem al te zeer gedragen als oppositie tegen een aftredende federale regering. Tijdens het debat over de voorlopige twaalfden uitten beide partijen forse kritiek op een aantal aspecten van het regeringsbeleid, maar Lachaert vindt dit absoluut niet kunnen. De commissie keurde de voorlopige twaalfden goed.

"Er zijn verkiezingen geweest en men doet hier alsof er een soort regering is waar men oppositie tegen moet voeren", zegt Lachaert. "Ik hoor hier verschillende tussenkomsten waarbij wordt gezegd dat het gevoerde beleid niet goed is." 

Dit gaat over de twee partijen die de grootste in hun taalgroep zijn, van wie burgers verwachten dat ze na de verkiezingen hun verantwoordelijkheid nemen

Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open VLD)

"De PS zegt dat er meer op fiscale fraude moet worden ingezet, de N-VA zegt dat er meer op asiel en de werking van de kabinetten moet worden bespaard", aldus Lachaert. "Dit is toch wel een heel vreemd schouwspel."

"Dit gaat over de twee partijen die de grootste partij in hun taalgroep zijn, van wie burgers verwachten dat ze na de verkiezingen hun verantwoordelijkheid nemen en samen gaan spreken en kijken of er een regering te vormen is in dit land. In plaats daarvan zitten we vandaag naar een surrealistisch schouwspel te kijken tegenover een regering die aftredend is en eigenlijk niet meer bestaat en waarbij een soort oppositierol wordt opgenomen." Voor Lachaert is het duidelijk: "Dat is niet het mandaat dat wij als volksvertegenwoordiger van de kiezers hebben gekregen."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Eerder had Sander Loones (N-VA) een aantal voorwaarden verbonden aan de steun van zijn partij voor de voorlopige twaalfden, een soort voorlopige begroting voor de maanden augustus-september-oktober, gebaseerd op 3 twaalfden van de begroting 2018. De extra budgetten voor de kosten van Fedasil noemt hij "niet de juiste manier". Op dit punt krijgt de N-VA'er bijval van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Wat politieke soberheid zou de regering sieren

Kamerlid Sander Loones (N-VA)

"Wat politieke soberheid zou de regering sieren", aldus nog Loones, die vraagtekens plaatst bij sommige verhoogde uitgaven bij de ministeriële kabinetten. Sommige nieuwe budgetten noemt hij "voor een stuk te rechtvaardigen, maar andere budgetten "wat overdreven".

Daarnaast heeft hij vragen bij de bedragen voor taalpremies in Brussel, waarvoor 32 miljoen wordt uitgetrokken. Hij stelt dat sommigen plots een taalattest blijken te hebben en suggereert dat dit niet terecht is.

Kamerfractieleider Ahmed Laaouej (PS) vroeg zich dan weer af waarom minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) niet aanwezig was. "Dit hoeft niet want het gaat over uitgaven", luidde het antwoord van minister van Begroting Sophie Wilmes (MR).

Uiteindelijk heeft de commissie de voorlopige twaalfden goedgekeurd. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen, PVDA onthield zich. Volgende week moet de tekst nog door de voltallige Kamer worden goedgekeurd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen