Egypte stapt naar de rechter om borstbeeld van Toetanchamon terug te krijgen van veilinghuis Christie's

De Egyptische overheid stapt in Groot-Brittannië naar de rechter om een drieduizend jaar oud beeld van farao Toetanchamon terug te krijgen. Enkele dagen geleden is dat beeld geveild bij Christie's in Londen. Volgens Egypte is dat beeld in de jaren 70 uit het land gestolen. 

Egypte had de voorbije dagen Christie's gevraagd om het beeld niet te koop aan te bieden, maar het veilinghuis is daar niet op ingegaan. Het beeld is verkocht voor 4,7 miljoen pond. 

De Egyptenaren blijven echter niet bij de pakken zitten en hebben nu de internationale politiedienst Interpol ingeschakeld en Caïro heeft nu ook een advocaat in de arm genomen om in Groot-Brittannië een rechtszaak tegen Christie's te voeren. 

Inzet van al die heisa is een beeld van Amon, een van de belangrijkste goden in het Egyptische pantheon,  met het gezicht van farao Toetanchamon (14e eeuw voor Christus). Volgens Egypte is dat beeld in de jaren 70 gestolen uit de bekende tempel van Karnak nabij Luxor.

Christie's zegt dat alle nodige onderzoeken zijn gebeurd en dat uit documentatie blijkt dat het beeld in de jaren 60 al in het bezit was van de Duitse prins Wilhelm von Thurn und Taxis en dat het in de jaren 70 wettelijk verkocht is aan een Oostenrijkse kunsthandelaar. Volgens Christie's is er dus geen reden om aan te nemen dat het beeld nadien uit Egypte gestolen is en kon de veiling gewoon doorgaan.

Meest gelezen