AP2014

Europese Commissie legt Hello Kitty boete van 6,2 miljoen euro op

De Europese Commissie heeft een boete van ruim 6,2 miljoen euro opgelegd aan het Japanse bedrijf achter Hello Kitty. Sanrio, zoals de onderneming heet, heeft volgens de Commissie beperkingen opgelegd aan handelaren bij de verkoop van producten met de beeltenis van het bekende figuurtje.

Volgens de Commissie hebben Europese consumenten elf jaar lang mogelijk te veel moeten betalen doordat Sanrio het verkopers in bepaalde landen niet toestond tassen, mokken, beddengoed, speelgoed en andere producten met Hello Kitty erop in andere EU-landen aan te bieden. Sanrio heeft ook de rechten op andere, minder bekende figuurtjes als Little Twin Stars en ChocoCat.

"De beslissing moet het mogelijk maken dat consumenten weer kunnen profiteren van het grootste voordeel van de eenheidsmarkt in Europa: de mogelijkheid om in heel Europa rond te kijken naar de beste aanbiedingen", zo zei Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Sanrio kreeg een korting van 40 procent op de boete, omdat het bedrijf goed meewerkte aan het onderzoek naar de verboden praktijken.

Meest gelezen