Frankrijk keurt wet goed die haatboodschappen op sociale media aan banden moet leggen

Het Franse parlement heeft een wet goedgekeurd die zware boetes mogelijk maakt voor sociale media die niet optreden tegen haatboodschappen. Eerder had Duitsland al zo'n wet goedgekeurd.

Het voorstel werd ingediend door La République En Marche (LREM), de partij van president Emmanuel Macron, maar kreeg de steun van andere centrumpartijen en van een groot deel van de conservatieve Républicains. De radicaal-linkse France Insoumise stemde tegen. De socialisten waren verdeeld.

Volgens de wet moeten sociale media zoals Twitter, Facebook of Instagram haatboodschappen, oproepen tot geweld of racistische berichten verwijderen binnen de 24 uur nadat die online zijn gekomen. Is dat niet het geval, dan riskeren die bedrijven forse boetes. Die boetes kunnen oplopen tot 1,25 miljoen euro per overtreding. 

Frankrijk is het tweede land dat een dergelijke wet invoert. Eerder had Duitsland dat al gedaan. Het Franse voorstel was overigens min of meer geïnspireerd door de Duitse wetgeving.

Haatboodschappen op sociale media zijn de voorbije jaren schering en inslag geworden. De bedrijven achter die media treden daar vaak erg laks tegen op. Ze beloven herhaaldelijk beterschap, maar volgens veel waarnemers komt daar weinig van in huis. Sociale media werden onder meer gebruikt om oproepen tot haat en geweld tegen de uit Myanmar verdreven Rohingya-minderheid de wereld in te sturen. Onder meer Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft nadien toegegeven dat daar veel te laat tegen ingegrepen is. 

Meest gelezen