Hongerige reeën vreten moestuinen leeg in Affligem

In Affligem, net op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, hebben hongerige reeën een aantal moestuinen geplunderd. De jonge plantjes slaan aan bij de dieren, tot frustratie van de eigenaars.

"Het zijn echte fijnproevers", steekt Hilde van wal. "Want ze eten niet alles op. Jonge scheuten gaan er goed in, behalve pastinaak en ajuin. Aan peterselie komen ze ook niet. Wat dan wel? Ze beginnen altijd met de aardbeien. Die moeten we sowieso al afspannen voor de vogels en eekhoorns. Van de bramen eten de reeën enkel de schors. Ze breken de takken af en knabbelen dan aan de stam. Aardpeer lusten ze ook."

Vooral 's avonds en 's nachts

Toch heeft Hilde de reeën zelf nog niet zo vaak kunnen spotten. "Het zijn schemerdieren, ze komen vooral 's avonds en 's nachts in de tuin. In de herfst of winter zien we ze wel dagelijks in de tuin, zelfs overdag. Dan komen ze heel dicht bij huis. Daar staat een eikenboom, en ze zijn dol op die nootjes." Hoewel de dieren alles opvreten, kan Hilde ze enorm appreciëren. "Het zijn prachtige dieren, maar zeer schuw."

Pikante pepers en urine

Frank Petit-Jean van VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, heeft enkele tips om de beestjes uit je tuin te houden: "Je kan de planten afdekken of je moestuinen omheinen." Maar dat ziet Hilde niet zitten. "Wij houden van de natuur en halen die graag in onze tuin. Bovendien komt in het voorjaar een tractor langs om alles om te ploegen, met een omheining kan die niet meer keren. Daarom probeer ik andere tips uit. Zo ben ik bij de kapper al haar gaan verzamelen. Dat heb ik dan uitgestrooid en in panty's gestoken om in de struiken te hangen. De geur zou de dieren weghouden en het lijkt te werken. Ik heb ook gehoord dat een afkooksel van pikante pepers verstuiven op de groenten zou helpen. Dat ga ik zeker proberen. Urineren in je tuin is nog zo'n tip, maar dat zie ik niet zitten."

Meest gelezen