"Ik had nooit verwacht dat "Jessie" zoveel mensen wereldwijd zou aanspreken"

"Compleet fout en tegelijkertijd uitdagend romantisch, met vleugjes Billy Joel en Elton John, maar vooral, op tekstueel vlak, een opmerkelijk krachtig stuk", zo omschreef cultuurwebsite The Big Smoke in 2017 "Jessie" van de Amerikaanse singer-songwriter Joshua Kadison. Die scoorde er 25 jaar geleden een wereldhit mee, ook in Vlaanderen. Het succes maakte van Kadison "de droom van vele jonge meisjes". Dat succes kwam erg onverwacht en verdween daarna ook weer snel. Niet dat het Kadison veel deerde, want hij bleek al danig verrast dat er sowieso muziek van hem op de radio gespeeld werd.

"Jessie", over een langeafstandsrelatie waarin gedroomd wordt over onder meer 'a trailer by the sea' en schelpen zoeken op een strand in Mexico, maar waarbij het nog altijd afwachten is of die dromen wel werkelijkheid worden ("Maybe this time, things will turn out just the way you planned"), is ook nu nog een liefdeslied dat men graag op diverse radiostations laat horen. Terwijl het midden 1994 uit de lucht leek te vallen, toen het plots de hitparades in Amerika en Europa indook.

Joshua Kadison: "Het is een complete verrassing dat die plaat een hit geworden is. Echt waar. Ik dacht dat ik zo’n typisch singer-songwriterliedje gemaakt had dat slechts een bepaalde minderheid leuk zou vinden. Ik had nooit verwacht dat het nummer zoveel mensen zou aanspreken, op de manier zoals nu gebeurd is." (Duitse Jongerentijdschrift Catrin, 1994)

"Wat er nu gebeurt, is natuurlijk ongelooflijk. Tijdens optredens zingt iedereen nu "Jessie" mee, met hun aanstekers in de lucht. Dat geeft echt wel een goed gevoel aan degene die op het podium aan het zingen is." (Catrin)

Er ging al snel het gerucht dat "Jessie" handelde over actrice Sarah Jessica Parker, met wie Kadison een relatie gehad had toen die nog niet wereldberoemd was dankzij "Sex and the city". Zelf ging Kadison nooit in op vragen over dit onderwerp. Of bleef hij althans erg vaag: "Aan de ene kant schrijf en zing ik over dingen die ik meegemaakt heb. Maar daarenboven pas ik ook een aantal dingen aan. Waardoor hetgeen waarover ik zing nooit exact gebeurd is zoals ik het bezing." (Catrin)

Bovendien, zoals sommige muziekwebsites ontdekten, werd Parker nooit aangesproken als Jessie, ook niet door vrienden, en heeft ze nooit een kat gehad die Moses heette ("She asked me how the cat’s been. I say: "Moses, he's just fine"", is te horen in "Jessie"). Ook zou Kadison dit nummer van een andere singer-songwriter gekocht hebben en het daarna naar zijn hand gezet hebben. Jessie zou dan een vriendin van de oorspronkelijke tekstschrijver geweest zijn. Ten slotte, merkte een blogster op muziekwebsite Jukebox Time Machine op, zou Parker haar haute couture-schoenen nooit te grabbel gooien in een zandstrand in Mexico. En zo zou, volgens de Duitse nieuwswebsite T-Online, de band Parker-Jessie uiteindelijk een stille dood sterven.

Na "Jessie" volgden nog een paar andere singles van het matig succesvolle album "Painted desert serenade", maar de verkoopcijfers bleven ver onder die van "Jessie". Ook de albums die daarna volgden werden geen commercieel succes. Maar blijkbaar deerde dit Kadison weinig:  "Muziek is een hobby. Hoge verwachtingen zijn er dus niet. Ik zie wel wat er gebeurt." (Catrin)

Tot een 5-tal jaar geleden bleef Kadison optreden, maar daarna gaf hij er de brui aan. Waarom is niet helemaal duidelijk. Volgens zijn fanpagina op Facebook zou hij een rustperiode ingelast hebben of zou hij zelfs helemaal "met pensioen" gegaan zijn, "omdat hij niet wilde eindigen zoals andere zangers die hun beste jaren al lang achter de rug hebben en blijven teren op vroeger succes". Kadison is intussen 56.

"Jessie" stond 25 jaar geleden bijna 3 maanden lang in onze Ultratop:

Meest gelezen