"Ik wilde meer zijn dan alleen maar een mooie en oppervlakkige jongen"

Komen sprookjes uit? Die vraag stelde Sam Montgomery, rol van Hillary Duff, zich in "A Cinderella story", nadat ze ontdekt had dat haar anonieme chatvriendje Austin Ames eigenlijk de coolste kerel van de hele school bleek te zijn. Die coole en goed ogende kerel werd in de film, die midden juli 2004 in wereldpremière ging, vertolkt door de toen 23-jarige Chad Michael Murray. De rol leverde hem een "Teen Choice Award" op voor beste nieuwe filmacteur en was het begin van een opvallende carrière, die zich weliswaar vooral op het tv-scherm voltrok.

Maar in 2004 liep het publiek dus storm voor het nieuwe liefdesduo Huff – Murray in "A Cinderella story", een film die dankzij de eindeloze herhalingen op televisie wereldwijd nooit nog uit het geheugen verdween. De rol van mooie jongen was Murray, die toen met "Freaky Friday" al een kassucces achter zijn naam had staan, alvast op het lijf geschreven. Maar Murray wilde zich in "A Cinderella story" niet alleen op zijn uiterlijk laten beoordelen.

Chad Michael Murray: "Toen ik het script te lezen kreeg, vond ik dat er weinig verhaal zat in Austin. Maar ik wilde echt weten waarom hij zich niet zo gelukkig voelde in zijn bijna perfecte leventje, met een vader die hem verplichtte verder te studeren. Nee, ik haatte het oppervlakkige mannetje dat ik eigenlijk moest zijn. Ik heb dan mijn stoute schoenen aangetrokken - Ja, ik weet het, ik ben een idioot - en heb aan de producer en regisseur gevraagd om Austin meer diepgang te geven. Want het feit dat 2 mensen die ongelukkig zijn elkaar vinden en dan gelukkig met elkaar worden, dat is toch een interessante verhaallijn. Samen hebben we daar dan over nagedacht en een verhaal proberen te maken waarbij de assepoester-insteek niet verloren ging." (Blackfilm, juli 2004)

"Was dit een film die alleen rond meisjes draaide, terwijl ik enkel maar het mooie vriendje moest spelen? Als ik zo zou denken, dan zou ik mezelf belazeren. Ik wil het beste uit mezelf halen en via de film een echt verhaal vertellen. Mocht ik enkel inhoudsloos getoond worden, dan zou je dat onmiddellijk aan mijn acteren merken." (Blackfilm)

"Als mijn vrouw toevallig tijdens het zappen bij die film terechtkomt, reageert ze altijd in de zin van: "Oh mijn God, je ziet er als een baby uit. Zo schattig dat je bent!" Dan neem ik de afstandsbediening uit haar hand en zet een andere zender op." (Instyle, juli 2016)

"Als meisjes me op straat naroepen, dan vermoed ik dat ze al een paar glazen bier achter de kiezen hebben. Het is in ieder geval erg raar. Ook al probeer ik altijd zo vriendelijk mogelijk te zijn en hen te tonen dat ik niet zo’n iemand ben die in deze business zit om enkel maar beroemd te worden. Nee, daar draait het niet om. Ik wil vooreerst een goede job afleveren." (Instyle)

"Ik hoop dat ouders wat dieper kijken dan de mooie beelden in "A Cinderella story" en iets leren over hun kinderen als zij de indruk geven niet helemaal gelukkig met zichzelf te zijn. Hoe ontspannend die film ook is, toch kan je er ook iets van leren." (Blackfilm)

"Het verhaal raakte toen een erg gevoelige snaar bij een heel groot publiek en ik vind het prachtig dat ik daarvan kon deel uitmaken. Die film heeft heus wel de tand des tijds doorstaan, want ik zie hem voortdurend terug opduiken op televisie." (Instyle)

Televisie werd dan ook erg belangrijk in de carrière van Murray. Zo kreeg hij langdurige rollen in successeries als "Gilmore girls", "Dawson’s Creek" en "One Tree Hill". Daarna ging het even iets minder en dook hij in nieuwsberichten zelfs op onder de noemer 'from hottie to nottie'.

Maar in 2015 keerde het tij met opnieuw opvallende rollen in "Agent Carter", "Star" en meer recent in "Riverdale", waarin hij in het 3e seizoen opdook als Edgar Evernever. Murray, intussen 37: "Als ik een raad moet geven, dan zeg ik altijd: "Geniet van het traject dat je aflegt." Er zullen hoogtes zijn, laagtes, er zullen je goede en slechte dingen overkomen. Dat maakt allemaal deel uit van die reis die je onderneemt. Maar zolang als je zuurstof in je longen hebt, dynamiek in je voetstappen en de wil om vooruit te gaan, wel, dan zit het allemaal snor." (Buzzfeed News, maart 2017)

Vijftien jaar geleden zette Murray alvast een grote stap voorwaarts in zijn carrière met de film "A Cinderella story":

Meest gelezen